14 Ekim 2024 / 10 Rebiül Ahir 1446

Çocuk Odası Tasarlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Mimar Büşra ÖZTÜRK – 

Çocuklar evimizin neşesi, en iyi şekilde yetiştirmek için çabaladığımız kıymetli varlıklarımız. Daha dünyaya gelmeden gelişlerinin müjdelerini almamızla birlikte hayatımız değişiyor. Onlara daha sağlıklı ve güzel bir yaşam sunmak için çabalıyoruz. Her şeyin doğal ve temiz olanını araştırıyor, yeme-içme düzenimizi değiştiriyor, alınan kıyafetlerde pamuk içerikli olanlara yöneliyor, varsa hatalı gördüğümüz davranışlarımızı düzeltmek için kitaplar okuyoruz. Onlar için yuvamızda oluşturacağımız yaşam alanları da bu hazırlıklardan birisi.

Peki yuvamızda çocuklarımıza ait özel alanları olan odalarını oluştururken nelere dikkat etmeliyiz? Gelin bu konuyu birlikte ele alalım.

Değişen İhtiyaçlara Hazırlık

Öncelikle, sizin de gözlemlediğiniz gibi, bir alanın kendilerine ait olması çocukları çok heyecanlandırıyor. Salonda minik kuşlara ayırdığımız ve “Bak burası senin köşen” dediğimiz bir yer bile, kendileri olma yolunda yeni keşiflere kapı aralayabiliyor. Onların zihin dünyalarında hem sosyal hem fiziksel olarak kendilerini ifade edebilecekleri bedensel ve ruhsal gelişimlerini destekleyecek odalar nasıl olmalı konusu bu anlamda bizleri üzerinde düşünmeye sevk ediyor.

Her çocuk özeldir. Çocuğumuzun biricikliğine uygun olarak onun ihtiyaçlarına öncelik veren bir oda olması kıymetli bir mesele. Belki ilk etapta bunu tam anlamıyla belirleyemesek bile keskin sınırları olan bir oda yapmak yerine hem büyüyen çocuğumuzun yeni ihtiyaçlarını karşılayacak hem de tahmin edemediğimiz ihtiyaçlara yer açmak adına değişim alternatiflerine açık odalar yapmak en doğrusu olacaktır.

Onların hayal dünyasını zenginleştirecek nitelikte renkli, sağlıklarını koruyacak şekilde doğal malzemeden imal edilen, güvenliklerini sağlayacak şekilde sivri köşeleri olmayan (veya sivri köşelerin aparatlarla kapatıldığı), bol saklama alanları olan, mekânın büyüklüğüne uygun olarak ve çocuklarımızın da kullanıma uygun boyutlarda seçeceğimiz mobilyalar ile bunları sağlamak mümkün.

Sağlıklı Güvenli ve Doğal

Yuvamızın tamamının güvenli ve çocuğumuz için yaşanabilir olması bir gerekliliktir. Bunun yanında nispeten yanlarında daha az bulunduğumuz kendi odalarında da daha da güvenli bir ortam hazırlanmalıdır. Odalarında bulunan eşyaların onlar için tehlike oluşturmayacak düzeyde olması olabilecek kazaları önlemek adına önemlidir.

Birincil olarak çarpma düşme tehlikelerine karşı eşyaların sivri köşeli olmamasına dikkat edilmeli, devrilme ihtimali olabilecek mobilyalar sabitlenmelidir.

Çocuğumuzun yaşına ve gelişimine uygun oyuncaklar seçilmeli ve sorumluluk bilincinin aşılanabilmesi için kendi odasını tek başına toplayabilecek şekilde mobilya boyutlarının çocuk kullanımına uygun olması hem faydalı hem güvenli olacaktır.

Sağlıklı bir ortam için mobilyaların doğal malzemeler ve sağlığa uygun kokusuz su bazlı boyalarla üretilmiş olması da tercihlerimizi yaparken önceliklerimiz arasında olmalı. Bunun yanında oda içinde kullanacağımız tekstil ürünlerinin anti alerjik, toz tutmayan ve pamuk oranı yüksek malzemelerden seçilmiş olması önemlidir. Bu konuda başı çeken ürünler halı ve perdedir. Cibinlik ve yastık gibi ürünler gözümüze her ne kadar şık görünse de sayılarını arttırmak odada toz birikimini arttıracaktır. Bu nedenle tercih listemizden çıkarılabilir.

Bol Depolama Alanı

Çeşit çeşit oyuncaklar, ufacık kıyafetler için ihtiyacımız olan en önemli şey bol depolama alanıdır. Bunun için sınıflandırma yapabiliriz. Duvara sabitlenmiş büyük bir dolap kendi kullanımınız için ayrılabilir. Ancak çocuğumuzun kullanımına uygun boyutlarda depolama alanları da muhakkak bulunmalı odada. Oyuncaklar için dolaptan ziyade çekmece kullanımı hem fazla eşya alması bakımından hem de çocuk kullanımı bakımından daha uygun olacaktır. Bunun yanında seçeceğimiz çeşitli renklerde kutular da kullanım açısından pratik çözümler sunabilir. Hem çocuklarımızın odalarını toplamalarını kolaylaştıran hem de her şeyi kaldırıp saklayabildiğimiz bu kutularla odanın temizliği de bizler için kolay ve pratik hale dönüşebilir.

Dönüşebilir Alanlar

Odanın boyutuna uygun mobilyalar seçmeliyiz. Eğer alanımız küçükse yatak seçiminde çocuğumuz büyüdükçe uzatabildiğimiz mobilyalar tercih edilebilir. Yataktan masaya dönüşen farklı tasarımları keşfetmek de bizlere alan sağlaması açısından yararlı olacaktır.

Çocuklarımızın boy ve kilosunu göz önüne aldığımızda seçtiğimiz yatakların yay sistemleri ağırlığa uygun şekil alabilmeli. Rahat ve güvenli bir uyku için yüksek olmayan yataklar tercih edilebilir. Yetişkin yataklarındaki yüksekliğin çocuklar için uygun olmadığının, uzmanlar tarafından söylendiğini hatırlatmış olalım.

Dolap ve yatak dışında odanın diğer bölgelerinin belli bir amaca hizmet etmesinden ziyade dönüştürülebilir açık alanlar olması kullanım açısından daha elverişli olacaktır. Ufaklıkların hoş vakit geçirdiği oyuncaklarını rahatça dökerek vakit geçirebilecekleri boş bir alan oluşturmayı da unutmayalım.

Renk Seçimi ve Aydınlatma

Çocuğumuzu tanıdıkça sevdiği renkleri, görmekten mutlu olduğu hayvanları, ilgi alanlarını daha net şekilde görebiliyoruz.

Sevimli hayvanların yer aldığı orman temalı renkli bir oda mı, pastel renklerden oluşan sade bir oda mı, futbol, araba, çiçek gibi özel figürlerin ağırlıklı olduğu bir oda mı…

Renkler ve tonların uyumu konusunda https://kadinveaile.com/dekorasyonda-renk-uyumu/ yazısına göz atabilirsiniz. Bunun yanında internette hangi renk tonlarının birbiriyle uyumlu olduğu konusunda algoritmalar üreten çeşitli sayfalar da mevcut. Bu da tasarım yapmak isteyen kişilerin seçimlerini bir hayli kolaylaştırıyor.

Aydınlatmaya gelince mekândaki işlevler düşünülerek çeşit çeşit sistemler tasarlansa da çocuk odaları için merkezden ve loş olmayan tek bir aydınlatma çocuklarımızın odaklanmasını sağlayacak ve işlevsel olarak yeterli olacaktır. Başucuna koyacağımız uygun bir gece lambasıyla da aydınlatmayı destekleyebiliriz.

Tüm bunların yanında çocuğumuzun yaş ve cinsiyetine göre seçimlerinizin farklılaşabileceğini unutmayalım. Sağlıklı, güvenli ve keşif dolu odalar için anne babalar söz sizde.

4 Yorum

Cevap Yaz

Tüm alanları doldurunuz