22 Mart 2025 / 22 Ramazan 1446

Detaylarla Ev Tadilatı

Necibe Soylu (İç Mimar) – 

Zemin Kaplama Malzemeleri

Bir mekanın atmosferini etkileyen en önemli şeylerden biri zemin kaplamalarıdır. Kullanılan zemin kaplaması yalnızca mekanın şık ve estetik görünmesini değil, mekanın temizlik kolaylığından konforuna, ısı ve ses izolasyonuna kadar bir çok faktörü etkiler.

Farklı malzeme türleri, renk çeşitliliği, desenler, dokular ile her ihtiyacı karşılayacak, her zevke hitap edecek tasarımlar üretilmeye devam ediliyor. Evinizi baştan dekore ederken veya yenilerken zemin kaplama malzemesi seçiminde estetik zevklerin yanı sıra dikkat etmeniz gereken bazı önemli detaylar vardır. Malzemenin dayanıklılığı, akustik özellikleri, temizlik kolaylığı, konforu, maliyeti gibi …

Örneğin, seramik karolar daha uygun fiyatlı, dayanıklı ve bakımı kolay olması nedeniyle tercih edilebilir. Ayrıca mermer, şık görüntüsüyle de sizi cezbedebilir. Ancak mermerin bakım gereksinimi ve maliyeti seramiğe göre daha yüksektir. Bu sebeple seçiminizi yaparken çok yönlü düşünmelisiniz.

Zemin kaplama malzemesi seçiminde sürdürülebilirlik de önemli bir faktördür. Çevre dostu malzemeler, geri dönüştürülebilir kaynaklardan üretilen kaplamalar gibi doğaya zarar vermeyen ürünlerin tercih edilmesi daha doğru olacaktır.

Değerlendirme yaparken estetik tercihlerin yanı sıra bu özelliklere de bakarak seçim yapılmalıdır. İyi seçilmiş ve uygulanmış bir zemin kaplaması, hem uzun ömürlü kullanım sağlayacak hem de konforlu bir mekan oluşturacaktır.

Şimdi evlerde en çok kullanılan zemin kaplama malzemelerini kısaca inceleyelim:

Karolar

Seramik Karo

Seramik, suya ve neme karşı dirençli bir malzemedir. Bu sayede ıslak mekanlarda (banyo, mutfak veb.) en çok tercih edilen üründür. Kolay temizlenir. Sert ve dayanıklıdır. Uzun ömürlü bir malzemedir. Doğaya ve insan sağlığına herhangi bir zararı yoktur. Desenli, düz, parlak, mat gibi birçok modeli vardır. Parlak seramikler mat seramiklere göre daha kaygandır. Seramiğin boyutları uygulanacak alana göre belirlenmelidir. Küçük alanlarda büyük ebatlı karolar kullanılmamalıdır.

Porselen Karo

Porselen karo ısıya ve neme dirençlidir. Bakımı ve temizliği kolaydır. Uzun ömürlüdür. Aşınmaya ve çizilmeye karşı dayanıklıdır. Bu sebeple dolaşımın yoğun olduğu mekanlarda kullanılabilmektedir. Porselen karoların renk seçenekleri seramik karolara göre daha sınırlıdır.

Ahşap Kaplamalar

Masif Parke

Masif parkeler ceviz, meşe, ladin, kayın gibi sert ağaçlardan üretilmektedir. Çevre dostu bir malzemedir. Isıya karşı dayanıklıdır. Ses izolasyonu sağlayabilir. Uygulaması diğer parkelere  göre daha masraflıdır. Çizilen yüzey yeniden zımparalanarak ve cilalanarak ilk günkü görünümüne kavuşabilir. Bu da parkenin uzun ömürlü olmasını sağlar. İç mekanda oluşturduğu sıcaklık hissiyle yaşam alanlarında tercih edilmektedir.

Lamine Parke

Lamine parke, yüzde yüz ahşaptan oluşan doğal bir malzemedir. Çizilmeye ve darbeye karşı  dirençsizdir. Bu nedenle parke üzerinde mobilya hareket ettirirken dikkat edilmelidir. Kullanıcıların yüzey üzerinde oluşturdukları çizikler ve aşınmalar zımpara ve cilalama işlemleriyle giderilebilmektedir. Suya dayanıklı değillerdir, bu nedenle banyolarda tercih edilmemelidir.

Laminat Parke

Laminat parke ağaç görünümlü sentetik bir malzemedir. Isıya dayanıklıdır. Bu nedenle yerden ısıtmalı sistemlerde kolayca uygulanabilir. Darbe ve çizilmelere karşı direnç gösterir. Kolay uygulanabilir bir malzemedir. Hijyenik ve anti alerjiktir. Rengi gün ışığında solmaz. Masif ve lamine parkeye göre daha uygun fiyatlıdır.

Doğal Taşlar

Mermer

Mineraller ve içerisinde bulunan diğer maddeler sayesinde damarlı bir yapıdadır. Mermerler farklı boyutlarda üretilip kesilebilmektedir. Cilalı olduklarından parlak bir yapıdadırlar. Temizlikleri kolaydır. Aşınıma dayanıklıdır. Mermer, diğer döşeme malzemelerine göre daha pahalıdır.

Granit

Granit aşınmaya ve çizilmeye karşı dirençli bir malzemedir. Dayanıklı ve uzun ömürlü olmasıyla zemin kaplamalarında tercih edilmektedir. Kolay temizlenebilir. Yüzey parlaklığını uzun süre koruyabilmektedir. Sahip olduğu tanecikli dokusu, çeşitli renk ve desen seçenekleriyle iç mekanda zemin kaplaması olarak kullanılmaktadır.

Halı

Halı yün, akrilik, polyester, pamuk gibi doğal ve yapay liflerin kullanılmasıyla üretilmektedir. Liflerin niteliği ve dokunuş tarzı; halının dayanıklılığını, dokusunu ve kullanım alanını etkilemektedir. Halı, zemin yüzeyinin tamamını kaplayacak şekilde  duvardan duvara uygulanabildiği gibi başka zemin malzemesi üzerine de parça olarak serilebilmektedir. Ses yalıtımı amacıyla da tercih edilebilir. Ayrıca halılar sahip olduğu yumuşak dokusuyla iç mekanda sıcaklık hissi verir.

 

 

Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

Tüm alanları doldurunuz