9 Aralık 2024 / 7 Cemaziye Ahir 1446

Editörden

Mübarek Ramazan Bayramı’nın güzelliklerini yaşadık elhamdülillah. Sıla-i rahimler, eş-dost, konu komşu ziyaretleri ile her zamankinden çok iletişim kurduk. Sevap hanelerimizi doldurduk inşallah.

Toplum içinde olmamız, hayatımız boyunca mutluluk, üzüntü, pişmanlık, heyecan, öfke gibi birçok duyguyu yaşamamıza sebep olur. Bu durum, iletişimin ideal olması ya da engellere takılmasıyla ilgili olsa gerek. Size önyargı ile yaklaşan biri varsa, dinleme becerisi gösterilmiyorsa, anlatamıyorsanız veya anlaşılamıyorsanız sağlıklı iletişimden ne kadar bahsedilebilir ki!

Etkili iletişim becerilerine sahip olan kimseler hayatlarının her alanında uyumlu, dengeli ve başarılı ilişkiler kuracaktır. Mesela bu becerilerden kendini tanıma becerisine sahip kimselerin iletişim sorunları ile karşılaşsa da bu durumdan istifade ile çıkarımlarda bulunup kâra geçebilecekleri söylenir. Gerçekten de kendini bilen Rabbini biliyor ise her durumda kârda olmaları da gayet mantıklı. Sosyal hayat içinde mademki iletişim vazgeçilmez bir unsur, her bireyin etkili iletişim becerisine sahip olması bireysel ve toplumsal huzuru beraberinde getirecek ve arzulanan toplum modeline doğru yol alınacaktır.

Selam kelamı, kelam da muhabbeti getirir demiş büyükler. Bir kelime demeyin öyle bir dua cümlesi ki, iletişimi başlatan iksirli bir iletişim aracı. Muhabbetle, sevgiyle başlanan her iş te, amacına ulaşacaktır. Tabi tek taraflı olmadığı sürece. Zihninizde tasarladığınız şeyleri cümleler haline getiriyorsunuz ve muhatabınıza iletiyorsunuz; ancak her zaman alıcıya ulaşılamayabiliyor. Bu durumda iletişim engellerinin ortadan kaldırılması elzem oluyor.

Sosyal medyada paylaşılan bir hikâye de bu durumu teyit eder niteliktedir:

“Gerçeği bir bakıma da bir başka türde süslemek hayal ettirmektir. Brooklyn köprüsünde, bir bahar günü, kör bir adam dilencilik yapıyormuş. Dizlerinin dibine bir tabela koymuş. Üzerinde “DOĞUŞTAN KÖR” yazılı imiş. Herkes dilencinin önünden geçip gidiyormuş. Bir reklamcı bunu görmüş. Tabelayı almış arkasına bir şeyler yazmış, olduğu yere tekrar bırakmış. Ne olduysa olmuş… Gelip geçen ve bu tabeladaki yeni yazıyı okuyan herkes, başlamış dilencinin önündeki şapkaya, habire para atmaya… Bir cümle yetmiş, onca kişiyi etkilemeye ve dilencinin şapkasının kısa sürede ağzına kadar parayla dolup taşmasına… “GÜZEL BİR BAHAR GÜNÜ… AMA BEN BAHARI GÖRMÜYORUM…” ”

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi yazılı veya sözel iletişimde sevgi unsuru asla göz ardı edilmemelidir. İslam, sevgi ile kurulacak iletişimlerle kalplerde vücut bulacaktır. Mutasavvıf âlimlerin yönlendirmeleri de ideal iletişime yaklaşmaya yöneliktir.

“Yakub Çerhî, Buhara’dan ayrılırken Bahâeddîn Nakşbend ona: “Bizden aldıklarını Allah’ın kullarına ulaştır, yanındaki insanları hitap ile uzaktakileri kitap ile irşad et” diyerek de iletişimin önemini vurgulamış ve kullanacağı vasıtaları da ihsas etmiştir.” Çok daha fazla detaylandırılabilecek bu ve benzer konularla bu sayımızda iletişime dair tanımlara, iletişimin neden önemli olduğuna ve ögelerine, İletişim ilkelerine ve Engellerine ulaşacaksınız. Peygamberimiz(sav)’in İletişim Dili diyeceğiz, Eş ile İletişimde Hanımların Bilmesi Gerekenleri, Evlilikte İlk Yılların Değerlendirilmesini sizlerle paylaşacağız. Kesintisiz iletişim, Çocuklarla İletişimde Önemli Noktalar ve diğer başlıklarla yeni sayımızı istifadenize sunuyoruz.

Duygu, düşünce ve davranışlarımızda kararlı ve tutarlı olabildiğimiz, ideal iletişimi yakalayıp sevdiklerimizle birlikte yaşayacağımız huzur dolu yarınlar temennisiyle…