İç Mimar Necibe Soylu –
Geri dönüşüm, atıkların çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemler uygulandıktan sonra ham madde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılmasıdır. İleri dönüşümde ise ürün atık değildir, üzerinde yapılacak çalışmalar ile farklı bir işlev kazandırılarak yeni bir ürün oluşturulur. Bu işlem; şekillendirme, boyama veya belli parçalar ekleme, çıkarma yoluyla yapılabilir.
Eskiyen ve işlevini tam yerine getiremeyen ürünler için ileri dönüşüm uygun bir çalışmadır. Böylece ürün atık olmaktan çıkıp geri dönüşümdeki enerji kayıplarına ve ekstra işlemlere maruz kalmaz.
İleri dönüşümün faydalarından bir diğeri ise kişisel bütçeye sunduğu katkıdır. Gözden çıkardığınız ürünü, ihtiyacınız olan başka bir eşyaya dönüştürerek tasarruf sağlayabilirsiniz. Böylece yeni bir eşyaya para harcamaktan kurtulup atık çıkarmamış olursunuz. Ayrıca ileri dönüşümün sonunda ürün ilk halinden daha iyi görünür ve daha kullanışlı olur.
Evsel Atıklardan Neler Yapılabilir?
Evinizde yapacağınız ileri dönüşüm çözümleri her zaman özel uygulamalar gerektirmez. Süslemeler veya giyim eşyaları gibi küçük ev atıkları da işlevsellik kazanarak günlük hayatımızda pratiklik sağlayabilir. Evsel atıkları kullanarak tasarlayabileceğiniz şeylere örnek olarak şunlar verilebilir:
- Ahşap paletlerden bir sehpa veya oturma alanı tasarlayabilirsiniz.
- Eski kutulardan depolama alanları veya kitaplık oluşturabilirsiniz.
- Az kalmış farklı örgü iplerinden rengarenk atkılar veya battaniyeler örebilirsiniz.
- Eski kıyafetlerden yastıklar için astarlar dikebilirsiniz.
- Kırık cam şişelerden vitray hazırlayabilirsiniz.
- Takımı bozulmuş fincanları mumluk olarak değerlendirebilirsiniz.
- Kullanılmış ambalajlardan ve çekmecelerden aksesuarlar için kutular yapabilirsiniz.
Bazı İleri Dönüşüm Fikirleri
Evinizin dekorasyonunda değişiklik yapmak istiyorsanız veya mobilya eskidiği için elden çıkarmayı düşünüyorsanız, ilk önce onu dönüştürmeyi deneyebilirsiniz. Elinizdeki mobilyalardaki ufak çatlakları macunla doldurabilirsiniz. Sonrasında zımparalayarak, boyayarak veya desen katarak hayalinizdeki dekorasyonu oluşturabilirsiniz.
Cam şişeler ve kavanozlar ileri dönüşüm için oldukça uygun ürünlerdir. Bunların dışını istediğiniz gibi süsleyerek mumluk, vazo, saksı gibi ürünler tasarlayabilirsiniz.
Mobilyaları dönüştürürken gerekirse raf ekleyebilir veya fazla olduğunu düşünüyorsanız raf çıkarabilirsiniz. Çıkardığınız fazla rafla da kendinize bir duvar panosu hazırlayabilirsiniz.
Çoğunlukla mutfak atığı olarak değerlendirilen konserve kutularını da dönüştürmek için sivri ve kesici yüzeyi kalmadığından emin olduktan sonra üzerini dilediğiniz gibi kaplayarak, süsleyerek kalemlik veya kaşıklık olarak da değerlendirebilirsiniz.
Atıklarınızı nasıl bir dönüşümden geçirmeniz gerektiğine karar vermeye gelince; eşyanın ne kadar yıpranmış olduğu, bu kararınıza yön verecektir. Ürün ileri dönüştürülemeyecek kadar zarar görmüşse geri dönüşüm kutusunda yerini alabilir. Ancak iyi durumdaysa doğru malzemelerle, biraz araştırmayla ortaya estetik ve fonksiyonel şeyler çıkarabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, hayal gücünüzü harekete geçirmek!👍