13 Ekim 2024 / 9 Rebiül Ahir 1446

İç Mekânda Sadelik

İç Mimar Necibe Soylu – 

Günümüzde bir çok alanda olduğu gibi iç mekân dekorasyonunda da sadeleşmeye gidiliyor. Hızlı şehir hayatı, yoğun iş temposu derken insan eve girdiği anda huzurlu, sakin bir ortam arıyor. Dolayısıyla hepimiz huzur veren sade, şık evlerde yaşamak istiyoruz. Fazla eşyanın hayatımızı gereksiz kalabalıklaştırdığını, görsel kargaşaya sebep olduğunu biliyoruz. Araştırmalar fazla eşyayla dolu bir ortamda yaşamanın strese yol açtığını, dikkat dağınıklığına sebep olduğunu söylüyor.

Evinizi sadeleştirerek nefes alabileceğiniz sakin bir ortamda ailecek güzel vakit geçirebilir, hobilerinize zaman ayırabilir ve dinlenebilirsiniz. Yaşadığımız ortamı sadeleştirmek sadeleşmenin ilk adımlarından biridir. Abartıdan uzak, işlevsel ama şık bir görünüm için yapacağınız ilk iş yaşadığınız mekânlardaki fazlalıklardan kurtulmak. 

Sadeleşmek yalnızca gereksiz eşyaları çıkarmak demek değildir. Mekânın abartıdan uzak, uyum ve denge içinde olmasıdır. Özellikle evlerimizde en sık vakit geçirdiğimiz yer olan salonların ferah ve konforlu olması için minimum boyutta yer kaplayan fonksiyonel eşyalar kullanılmalıdır. Tabii bu yaşadığımız mekânlarda dekoratif objeler, eşyalar kullanmayacağımız anlamına gelmiyor. Aşırıya kaçmadığınız sürece evinizin dekorasyonuna uygun aksesuarlar kullanabilirsiniz. Amaç göz yormadan daha sade,ferah bir ortama sahip olmaktır. 

Ev dekorasyonunda ortama ferahlık ve enerji veren şeylerden biri de bitkilerdir. Bitkiler, evinize hem sıcaklık kazandıracak hem ferah bir görüntü olmasını sağlayacaktır. Salonunuza koyacağınız bir bitki odanın tüm enerjisini bir anda yükseltecektir.

 Yaşam alanlarımızı sadeleştirmek için neler yapabiliriz?

  • Evinizi oluştururken eşya seçiminde görsellikten çok, işlevselliğe odaklanın. Birkaç fonksiyonu olan mobilyalar alarak yer tasarrufu edebilirsiniz.
  • İşlevsiz (kırık, kullanılmayacak durumda olan) eşyaları ayıklayın.
  • Gereksiz ya da artık kullanmadığınız eşyaları yaşam alanınızdan çıkarın. Bu eşyaları ihtiyaç sahiplerine vererek israftan da kaçınabilirsiniz. 
  • Fazla ve gereksiz aksesuarlardan kaçının. Kullanmadığınız aksesuarları ayırıp kalan aksesuarların bir kısmını depolama alanına kaldırarak dönüşümlü olarak kullanabilirsiniz.
  • Çok büyük, ağır mobilya ve aksesuarlardan kaçının. Gereğinden büyük mobilyalar odanızın dar ve basık görünmesine sebep olur.
  • Mekânda birden fazla canlı rengi birlikte kullanmaktan kaçının. Örneğin odanız için bir canlı iki soft renk belirleyebilirsiniz. Bu sayede göz yormayan bir ortam elde etmiş olursunuz.
  • Mekânda çok sayıda karmaşık deseni birlikte kullanmaktan kaçının. Bir çok deseni tek bir alanda ve bir arada kullanmak karmaşık bir görüntüye neden olabilir.
  • Gün ışığından maksimum oranda faydalanmaya çalışarak evin çok daga ferah görünmesini sağlayabilirsiniz.
  • Göz yormayan aydınlatmalar seçin. Doğru bir aydınlatma, fiziksel ve ruhsal sağlığınız üzerinde doğrudan etkilidir. Kötü bir aydınlatma uzun vadede göz rahatsızlıklarına yol açabileceği gibi yetersiz aydınlatma ise ruh hâliniz üzerinde son derece kötü bir etki bırakabilir.
  • Depolama alanları oluşturun. Saklamak istediğiniz, fazla kullanılmayan eşyaları depolama alanlarına kaldırarak evin düzenli ve temiz gözükmesini sağlayabilirsiniz.
  • Boş alanlar bırakın. Evin her tarafını doldurmayın. Evin her tarafını doldurmak evinizin enerjisini düşürür.
  • Bitkilerden yararlanın. Bitki kullanmak evinizi olduğundan ferah ve canlı görünmesini sağlayacaktır.
  • Mekânda denge ve uyum olmasına dikkat edin. Örneğin: Oturma odanızın duvarını açık maviye boyadınız ve düz beyaz kumaşlı sade bir mobilya tercih ettiniz. Yastıklarınızı beyaz,bej, mavi renkler içeren desenli bir kılıf olarak kullanabilirsiniz. Bu şekilde odanız sade ve şık görünecektir. 

Unutmayın ki iyi dekore edilmiş sade bir ev ailenizle daha keyifli vakit geçirmenize olanak sağlar. Evinizde huzurlu, ferah, konforlu bir hava oluşturur.