20 Mart 2025 / 20 Ramazan 1446

Kanaatkarlık Alıştırmaları

Kadın ve Aile –

Kanaatkârlık becerilerini geliştirmek mümkün mü? Elbette. Her güzel davranış gibi kanaatkârlık da küçük adımlarla geliştirilebilecek bir içsel yetenektir. 

Siz de hayatın günlük akışı içinde kanaatkârca yaşamak ister misiniz? O halde aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz..

  • Yaşadığınız günle ilgili farkındalık kazanmak  için her gün, sabah veya akşam, o gün sahip olduğunuz iyi ve güzel şeyleri yazdığınız bir kanaatkarlık günlüğü tutabilirsiniz. Eğer günlük tutma alışkanlığınız varsa her gün bir bölümünü bu konu için ayırabilirsiniz.  Aslında farkına var(a)madığımız ne çok güzellik var öyle değil mi? 🙂 
  • Şükretme alışkanlığı kazanmak için her sabah veya akşam, minnettarlık hissettiğiniz üç şeyi düşünüp sesli olarak ifade edebilirsiniz. Zamanla bu sayının kendiliğinden artacağına emin olabilirsiniz. Bu farkındalıkla her gün Allah’a dua ederek şükretmek, kanaatkarlık duygusunu geliştirecek ve canlı tutacaktır.

Şükredilen nimetin artacağının da ilâhî bir vaat olduğunu hatırlatalım. 

  • Günlük akışın, telaşenin içinde kaybolan küçük güzellikleri, ayrıntıları fark etmek için bazen durup etrafınıza odaklanabilirsiniz. Mesela yol kenarındaki küçücük bir çiçek sizin için oradadır ve sadece fark edilmeyi bekliyordur. 
  • Yaşadığınız aının kıymetini bilmek için o anı doya doya hissetmeye çalışın. Birbirinin aynı gibi zannetsek de her an biriciktir ve bir daha yaşanması mümkün değildir. Öyleyse sizin için var olan o güzel anlar fark edilmeyi ve takdir edilmeyi hak etmiyor mu?  Mesela yemek yerken lokmanızı yavaşça çiğneyebilir, çayınızı yudumlarken tadını almak için biraz bekleyebilirsiniz. Gökyüzünü seyretmek ve tefekkür etmek için 1-2 dakikanızı ayırabilirsiniz. En önemlisi sevdiklerinizle zaman geçirirken gerçekten onlarla birlikte olabilirsiniz. Ve tabii o anı yaşamanızı sağlayan yaratıcınıza minnettarlığınızı hatırlayarak ve derinden hissederek…
  • Tüketim alışkanlıklarınızı gözden geçirerek ihtiyaç duymadığınız şeyler için enerji harcamak yerine, ihtiyaçlarınıza odaklanarak daha sade bir yaşam tarzı benimseyebilirsiniz. Niceliğe değil niteliğe odaklanmak size iyi gelecektir. Zaman zaman oruç tutmak niceliğe yönelen arzuların önüne geçmenize yardımcı olacaktır.
  • Tasarruf etmek kanaatkârlığı teşvik etmektedir. Yiyecek, su, enerji ve diğer kaynakları tasarruflu kullanmayı ilke edinebilirsiniz.
  • Sosyal bağlantılarınızın farkında olmak için aileniz, arkadaşlarınız veya çevrenizdeki diğer insanlarla daha derin bağlar kurmaya çalışabilirsiniz. Hayatınıza dokunan insanların varlığını ve size sundukları olumlu katkılarını takdir etmeye önem verebilirsiniz.
  • Size sunulan iyilikleri, hediyeleri ve jestleri takdir etmek için özel çaba harcayabilirsiniz. Bu durum iyilik halinize iyi gelecektir.
  • Empati geliştirmek minnettarlık hissinizi artırabilir. Sizden başka insanların bakış açısını anlamaya çalışmak, onların deneyimlerini daha iyi kavramak kendinizi fark etmenizi kolaylaştıracaktır.
  • İhtiyacı olanlara yardım etmek, hayır faaliyetlerine katılmak kanaatkârlık ve cömertlik erdemlerini geliştirebilir. Başka birine yardım etmek, sadaka vermek başkalarının zor durumlarını anlamanızı, onlara fayda sağlayarak çevrenize değer katmanızı ve dolayısıyla huzurlu olmanızı sağlayacaktır.
  • Kendinizin farkına varmak için başarılarınızı, yeteneklerinizi ve kişisel özelliklerinizi sık sık düşünerek yaratıcınıza şükretmeyi ihmal etmeyin. Kendi yaşamınızı daha fazla takdir edebilmek için sürekli olarak başkalarının hayatlarını gözlemlemekten uzak durmak, sosyal medya kullanımınızı kontrol altına almak iyi gelecektir. 
  • Kendinize zaman ayırarak sizi fiziksel ve duygusal olarak iyi hissettirecek sağlıklı alışkanlıklar geliştirebilirsiniz. Mesela yaratıcınızı anmak, ona dua etmek, ibadet etmek için size özel bir zamanınızın olması iç huzur kazanmaya destek olacaktır. Mesela yeni şeyler öğrenmek ve kişisel gelişiminize yatırım yapmak için ayıracağınız kısa ama düzenli bir zaman dilimi hayatınıza değer katacaktır.
  • İçinde bulunduğumuz ortamın iyiliğine katkı vermek için evinizi, iş yerinizi ve çevrenizi temiz ve düzenli tutabilirsiniz. Temiz ve düzenli bir ortam takdir duygunuzun canlı kalmasına ve içsel dengenize de iyi gelecektir.
  • Doğada zaman geçirmek için yürüyüş yapmak, çocuğunuzla parka gitmek gibi basit fırsatlar bularak çevrenizin farkına varabilir, doğamızın güzelliklerini görme alışkanlığı geliştirebilirsiniz.
  • Dünya hayatının geçici olduğunu hatırlamak aşırı hırs ve bağlılıklardan kurtulmaya yardımcı olacaktır. Bu durumda menfaat kaygıları asgari düzeyde kalacak, ruhsal ve sosyal sağlığınız güvende olacaktır.
  • Allah’a tevekkül etmek kanaat duygusunun en sağlam desteğidir. İslam inancına göre, her şeyin kontrolü Allah’a aittir. Bu nedenle günlük yaşamınızda karşılaştığınız zorluklarda ve belirsizliklerde Allah’a sığınıp güvenmeye gayret etmek kanaatkarlığı geliştirmenize yardımcı olabilir.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

Tüm alanları doldurunuz