14 Ekim 2024 / 10 Rebiül Ahir 1446

Mimari Dekorasyon Rehberi: Farklı Yaklaşımlar ve İlham Kaynakları

Hafize Teker Berktaş (Mimar)- 

1. Klasik Ev Dekorasyonu

Zamansız bir şıklık ve zarafetin ön plana çıktığı dekorasyon stilleri deyince şüphesiz akla ilk gelenlerden biri, klasik ev dekorasyonudur.

Geleneksel ve antik tarzlardan ilham alınarak tasaralanan iç mekanlar, geçmişi günümüze getirerek görenlere nostalji kapılarını aralar. Güncel beğenilerden uzak, genellikle kendine has detaylı süslemeler, büyük mobilyalar, kaliteli kumaşlar ve şık aksesuarlardan oluşan bu stil; zarif olduğu kadar gösterişli bir atmosfer sunmayı da amaçlar.

Mobilyalar:

Daha çok 18 ve 19. yüzyıl tasarımlarına sahip olan, detaylı işçilikleri ve ihtişamlı görünümleri ile dikkat çeken klasik mobilyaların öne çıkan özellikleri şu şekildedir:

  • Oyma Detayları: Klasik mobilyalarda fazlasıyla tercih edilen oyma işçiliği, mobilyaların zarafetini ve zenginliğini yükseltir. Ahşap mobilyalar üstünde çiçek motiflerine, yapraklara, kabartmalara ve bazen de geometrik desenlere yer verilir.
  • Cilalı Yüzeyler: Parlak cilalar bu tarzın olmazsa olmazlarındandır.
  • Kemerler ve Kavisler: Koltuk, masa, sandalye ve sehpa formlarında çokça tercih edilir.
  • Kumaşlar: Genellikle kadife, ipek, broker gibi üst segment ürünler tercih edilir.
  • Yaldızlı Detaylar: Her üründe olmasa da bazı tasarımlarda yaldız parlamaları görmek mümkündür.

Renkler:

Genellikle sıcak renklerin tercih edildiği bu tarzda duvar kağıdı kullanımı da oldukça sıktır. Ayrıca kahverengi tonları, bej, altın, kırmızı ve yeşil gibi renkler görmek mümkündür.

Desenler:

Özellikle kumaş, halı ve duvar kağıtlarında desenlere yer verilir. İnce çizgiler, çiçeksi motifler, damask desenleri bu tarzın önde gelenlerindendir.

Aksesuarlar:

Her mimarî dekorasyon tarzında olduğu gibi klasik tarzda da aksesuarlar oldukça önemlidir.  Kristal avizeler, büyük aynalar, tablolar, vazolar, eski dönemlere ait objeler bu stilin ayırt edici özellkilerindendir.

Halılar:

Yukarıda bahsedilen kendine has desen ve renklerde halılar tercih edilir. El dokuması, ipek ve yün gibi kaliteli malzemelerden yapılan bu halılar; tarzdaki bütünlüğün sağlanması için güzel dokunuşlar yapar.

Perdeler:

Desenli, kalın ve gösterişli kumaşlardan tercih edilen perdeler, tarzın özelliklerini vurgular.

Simetri:

Tarzın tüm unsurlarının yerleştirilmesinde simetri dikkate alınır. Bu şekilde dengeli ve estetik bir görünüm sağlanır.

Tüm bunların yanında son zamanlarda klasik tarzda da bazı yenilikler olmuş ve klasik tarzın biraz daha modernleşmesi ile yeni tarzlar ortaya çıkmıştır. Genel hatlar korunarak, işleme, parlaklık ve göz alıcılıkta azaltmaya gidilen bu tasarım şekli de oldukça tercih edilen sitllerdendir.

Diğer tarzları sonraki yazılarımızda incelemeye devam edeceğiz.

Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

Tüm alanları doldurunuz