Çok şükür yine çok güzel aylara erişebildik elhamdülillah. Sizleri bilmem ama benim kalbim şimdiden heyecandan küt küt atar oldu. Nasip eden Rabbime hamd olsun.
İçimde öyle güzel bir coşku var ki, bu güzel üç ay için neler yapabilirim, nasıl en verimli şekilde geçirebilirim diye düşünüp notlar almaya bile başladım.
Receb, tevbe ayı, davranma ve uyanma ayı, ibadete yönelme ayı; dinî yönden çok mühim ve muazzam bir ay! Allahu Teâlâ’nm kullarını çok afv ü mağfiret eylediği, yapılan âmâl-i sâlihaya, hayrât ü hasenâta kat kat, bol bol mükâfat verdiği bir ay! [1]
Diye yazmıştı bir makalesinde Prof.Dr. Mahmud Es’ad Coşan (rh.a). Ben de bu makale sonrasında Receb ayı için kendime, otuz günlük bir ‘’Yapılacaklar Listesi’’ hazırladım. Bu liste sayesinde gayreti elden bırakmadan, zinciri kırmadan ay sonunda inşallah kazananlardan olmayı dua ediyorum.
*1 günlük kaza namazı
*Teheccüd Namazı
*Her güne 1 Ayet meali / 1 Hadis-i şerîf
*Her gün 100 Estağfirullah
gibi maddelerden oluşuyor. Her günün sonunda yaptığım çizelgede kendime artı ve eksiler vererek ay sonu artılar ile dolu bir liste görebilmek niyetindeyim, Mevlam kolay eylesin, nasip eylesin. (Âmin) Dilerim hepimizin artılarla dolu bir listesi olur ayın sonunda.
Bu çizelgeyi düşünürken aklıma evim için, sevdiklerime, misafirlerime de bir farkındalık olabilmesi için neler yapabilirim soruları takıldı. Öyle ya bir mümin sadece kendini değil diğer mümin kardeşlerini de düşünmeli, onlar içinde gayret etmeliydi. Madem bu ay tövbe ayı, davranma ayı idi bende ‘’haram ve helalleri’’ listeleyip küçük kâğıtlar içine yazarak bir kutu içerisinde toplamaya karar verdim. Aileme ve evime gelen misafirlerime de bu kutudan bir tane seçmelerini isteyip biraz eğlenceli, biraz latifeli bir yol ile birlikte öğrenmenin keyifli olabileceğini düşündüm.
Ahiretimiz için en önemli konu olan ‘’Haram ve Helalleri’’ öğrenmeliyiz! Allah muhafaza etsin, yaptığımız ibadetlerin feyzini ve bereketini de alıp götürüyorlar. Hani bazen diyor ya insan yaptığım ibadetin şuuruna, lezzetine varamıyorum diye. İşte bu en önemli nedenlerden biridir. O nedenle Rabbim en doğru kaynaklardan öğrenmeyi sizlere ve bizlere nasip etsin, kolay eylesin.(Âmin)
Bunun dışında dış kapımıza Receb ayı ile ilgili hadisler yazıp asabiliriz, çocuklarımız için renkli kartonlar ile evimizi çeşitli şekiller ve yazılar ile süsleyebiliriz. Evimizde iftarlar vererek misafirler ağırlayabilir, akraba bağlarımızı kuvvetlendirebilir, komşularımız ile iletişimlerimizi güçlendirebiliriz. Mahallemizde, çevremizde olan ihtiyaç sahibi insanları tespit ederek, gönlü güzel dostlar ile onlara Ramazan ayı öncesi elimizden geldiğince yardımcı ve destek olabiliriz. Aslında yapılacak o kadar güzel hayr ü hasenâtlar var ki. Yeter ki biz niyet edelim, gayret edelim…
Yazımızı bir dua ile bitirelim;
“Receb ayı girdiği zaman şöyle dua ederdi, şöyle buyururdu Peygamber Efendimiz:
” Allahümme bariklenâ fî recebe ve şa’bân ve belliğnâ ramadâne.”
Nasıl dua edermiş Peygamber Efendimiz Receb ayı geldiği zaman❓
”Allahümme bariklenâ fî recebe ve şa’bân.”
“Yâ Rabbi, bize bu gelen Receb ve Şaban ayını mübarek eyle. Hayrının, bereketinin, nimetlerinin farkında olup, onlardan hissesini alıp, hissedar olup, hissement olup, faydalanıp bereketlere nâil olanlardan eyle.
” Ve belliğnâ ramadâne. ” Ve bizi böylece bu Receb ayını, Şaban ayını güzel bir kul olarak, güzel işler yaparak, ibadetler ederek geçip Ramazan’a ulaştır. Ona ulaşmayı nasip eyle.” diye dua ederdi, diye duasını naklediyor Enes radıyallahu anh. [2]
Betül Balıkesir
[1] Nurlu Aylar, Feyz Dolu Günler, Geceler! http://mecmerkezi.org/makale/77/makale.aspx
[2] Üç Aylık Mânevî, İlâhî Kursu Başarı İle Bitirmeli/Tarih: 24.11.1995
http://mecmerkezi.org/WebTV/192/video.aspx