22 Ocak 2025 / 22 Recep 1446

Tatilde Çocuklarla Geziyoruz

Hatice Kübra Seçkin – 

Çocukların heyecanla beklediği tatil ayları ne tatlıdır değil mi?

Peki tatil bir şey yapmadan dinlenmek midir?

Tabii ki hayır; “Tatilde de çalışılır, okunur, öğrenilir ama yorulmadan zevkli ve özgür biçimde.”

Tatiller, okul-iş yoğunluğu içerisinde isteyip de vakit bulamadığımız birtakım planları gerçekleştirmek için ebeveyn ve çocukların birlikte kaliteli vakit geçirmeleri için çok güzel bir fırsattır.

Bu yazımızda tatilde çocuklarımızın gönüllerine ve zihinlerine güzel hatıralar bırakabileceğimiz gezilerle ilgili öneriler paylaşacağız.

Gezileri önemsiyoruz ve tatil planlarında mutlaka bulunmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü gezmek, çocuk dünyasında sevilen konuların başında gelir. Çocuk gezdikçe keşfeder, hayal eder, kendi gücünün farkına varır. Gezmek, farklı gelişim alanlarını destekleyen çok yönlü bir etkinliktir.

Çocuklar bir müze gezisinde eğlenirken öğrenir, bir doğa gezisinde fiziksel olarak güçlenirken tefekkür ile ruh dünyalarını zenginleştirir. Doğru tercihleri yapmak bu noktada çok önemlidir. Çocuklarla yapılacak gezi seçimlerinde çocuğun ilgi alanı kadar karakterini, zihin ve gönül dünyasını dikkate almak gerekir. Bu anlamda -tecrübelerimizden yola çıkarak- onlara iyi gelecek mekânlar hakkında ebeveynin teşvikinin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz.

Bilinçli ebeveynler olarak bizler kültür ve tarihimizin bir göstergesi olan dinî, edebî, mimarî ve kültürel eserlerin çocuklarımız tarafından tanınmasını, bu eserleri imar ve ihya eden asil şahsiyetlerin çocuklarımızın rol modelleri olmasını istiyoruz. Çocuklarımızın tarihimize, manevi değerlerimize sahip çıkmalarını, doğal çevrelerini korumalarını ve tabiatın içinde barındırdığı nice güzelliklerin farkında olarak büyümelerini bekliyoruz. İşte bu gayeler doğrultusunda çocuklar ile ne tür geziler yapabilir, nerelere gidebiliriz, sıralayalım:

  • Müzeler
  • Tarihi Yapılar: Cami/Külliye/Medrese
  • Doğa Gezileri
  • Çadır Kampları
  • Kütüphaneler
  • Türbe Ziyaretleri
  • Şehitlikler
  • Kültür Sanat Merkezleri
  • Akraba-Arkadaş Ziyaretleri

Her işimizde olması gerektiği gibi bu tatil fırsatlarını da en verimli şekilde değerlendirmek için gezilerimizi bir plan-program dahilinde yapmak güzel olacaktır. Konu çocuklar ve daha önemlisi bir neslin yetişmesi olunca en ufak detayı dahi ciddiye almalı, üzerinde düşünmeliyiz. Çünkü bizim amacımız sadece vakit geçirmek için gezdirmek değil, gezdirirken bir şeyler kazandırmaktır. Amaç ne sadece eğlence ne de sadece bilgi edinmek olmalıdır. Bazen gördüğü bir canlıya bir merhamettir o günden geriye kalan, bazen tarihinden aldığı bir üretme şevkidir.

Her ailenin zaman ve imkanlarına göre birlikte istişare ederek çocukların yaş grubu, ilgi alanları, istekleri, hedefleri kapsamında oluşturacakları planı farklı olabilir. Uzmanların düzenli olarak yapılmasını tavsiye ettiği aile toplantılarınız var ise bunlardan bir tanesinin gündemi, “tatilde yapılacak gezileriniz” olabilir.

Gezileri daha eğlenceli, daha verimli hale getirmek için bazı önerilerimiz var;

Gezi takvimi oluşturmak: Gezilerinizi haftalık/aylık olarak planlayabilirsiniz. Planlarınızın ani gelişen durumlara göre güncellenebilir bir şekilde düzenlenmesi de gerçekleştirilebilir olması açısından önemlidir. Örneğin her hafta bir müze, bir tarihi eser, bir doğa temalı gezi ve bir akraba/dost ziyareti olacak şekilde günlerinizi planlayabilirsiniz. Vakit, mekân imkanları ve ailenizin isteği doğrultusunda aylık olarak da yukarıda sıraladığımız alternatifleri değerlendirebilirsiniz.

Hazırlıklı olmak: Gezmeyi planladığınız mekanlarla ilgili önceden çocuklarınızla birlikte araştırma yapabilirsiniz. Bu araştırmalar gezilerinizin verimini artıracak, çocuklara edindiği bilgiyi deneyimleme imkanı verecektir. Bu noktada bilgilerin çocukların yaş grubuna uygun seviyede olması önemlidir.

Sevdiklerinizi plana dahil etmek: Gezilerinize sevdiğiniz dostlarınızı, çocuklarınızın arkadaşlarını dahil edebilirsiniz. Birlikte uyum içinde hareket edeceğinizi düşündüğünüz kişilerle grup olarak düzenli gezi planları yapabilirsiniz. Birliktelikler eğlenceli olacağı kadar muhabbeti artırmaya da vesile olacaktır.

Mekân ile etkileşimi sağlamaya dair etkinlikler yapmak: Örneğin bir cami/türbe etrafında yürüyüş yapabilir, tarihî eserin mimarisini anlamak için çizim etkinliği yapabilirsiniz. Kütüphanelerde okuma saati planlayabilir, kültür sanat merkezlerindeki atölye ve etkinliklere dahil olabilirsiniz.

Rehberlik etmek: Çocuklara güvenlik ve mekânın kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken konular hakkında rehberlik etmeniz, gezilerin sağlıklı ve keyifli bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olur.

Gezi hakkında değerlendirme yapmak: Gezi tamamlandığında çocuklarla değerlendirme yapabilirsiniz. En çok neyin hoşlarına gittiğini veya gezilen mekânın, o güne dair yapılanların onlarda nasıl bir etki bıraktığını konuşabilirsiniz. Bu, çocukların deneyimlerini kalıcı hale getirmelerine destek olacaktır.

Gezi günlüğü tutmak: Yaşı uygun olan çocuklarınızın gezi sonrası günlük tutmasını sağlayabilirsiniz. Hatta ebeveyn olarak örnek olabilir, belki yazdıklarınızın bir kısmını ailenizle paylaşabilirsiniz. 

 Aile muhabbetine katkı sağlayacak, çocuklar için nice kazanımlara vesile olacak keyifli geziler dileğiyle…

Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

Tüm alanları doldurunuz