6 Kasım 2024 / 4 Cemaziyel Evvel 1446

Tıbbi Bitkiler ve Bazı Doğal Bakım Tavsiyeleri

Eczacı Ranâ Turan

Tıbbi bitkiler, doğrudan doğruya bitkinin çeşitli kısımlarının veya onlardan elde edilen etkili maddelerin, dahilen veya haricen uygulanarak hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Son yıllarda doğal tedavi yöntemleri ile ilgili bu konuya ağırlık verilmesi tıbbi bitkileri tekrar gündeme getirmiştir.  Özellikle kozmetik kavramı insanlık tarihi kadar eskidir. Kozmetik ürünler yüzün ve ağız, el, göz, saç gibi vücudun diğer kısımlarının genel görünüşünü iyileştirmek ve korumak amacıyla dünya genelinde geniş çapta kullanılan faydalı ürünlerdir.

Bitkilerle tedavinin esasını bitkilerin sentezlediği kimyasal maddeler oluşturmaktadır. Besin takviyeleri ve bitkisel ilaçların kullanımından şimdiye kadar edindiğimiz deneyimler doğal olmanın güvenilir olmak ile eşit olmadığını göstermiştir.

Doğal ürün zararsız kabul edilemez; her madde doza bağımlıdır, hayati fonksiyonları olumsuz etkileyecek sonuçlar ortaya çıkmaması için uzmanlar tarafından hazırlanarak hastalara ulaştırılmalıdır. Yanlış ilaç kullanımı nasıl istenmeyen durumların oluşmasına yol açabiliyorsa, yanlış bitki kullanımı da benzer istenmeyen sonuçları doğurabilir.  

Bitkisel kozmetikler, cilt fonksiyonlarını etkileyen, sağlıklı bir cilt veya saç için besleyici madde sağlayan çeşitli bitkisel kaynaklardan elde edilen fitokimyasallar içeren preparatlardır. Doğal bitkiler ve onların ürünleri aromatik değerlerinden dolayı kozmetik preparatlarda kullanılır.  Elde edilen bakım ürünleri de bitkisel kozmetikler olarak adlandırılır.

Bitkisel preparat kozmetik formülasyonda aktif madde ya da yardımcı madde olarak kullanılabilir. Bitkiler aktif madde olarak iyi tanımlanmış hastalıklarda kullanılırlar. Bitkisel yardımcı maddeler cilt tiplerine göre beyazlatıcı ajan, nemlendirici ajan, yumuşatıcı veya bronzlaştırıcı olarak kullanmak için seçilebilirler. 

Cilt, güneş ışığına karşı koruma sağlayan, zararlı kimyasal ve mikropları dışarda tutan, sıvı dengesini ve ısıyı düzenlemeye yardımcı olan, dış çevreye karşı çok önemli bir koruyucu bariyerdir.

Cildimizi korumak, güzelleştirmek her kadın için günümüzün önemli bir gerçeğidir. Kullanılan ürünler yaşlanma karşıtı, antioksidan, kuru cilt tedavisi, akneli cilt tedavisi gibi belirli konularda yoğunlaşmıştır. Bu konu üzerinde evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz ve eczanelerden satın alabileceğiniz birkaç ürün içeriğinden bahsetmek isteriz. 

  • Baobab (Adansonia digitata) bitkisinden elde edilen yağ kuruyan ve susuz kalmış, tahriş olmuş ciltleri yatıştırır, nemlendirir, güneş yanıklarının hızla iyileşmesini sağlar. Cilt tarafından kolay emilir ve cildin elastikiyetini artırır. Bu yağ saç bakımında da bir adım öne çıkmaktadır. Baobab yağı cilt bakımı için gerekli bazı vitaminler içerirler; vitamin A ve F (canlandırma ve hücre yenileme), vitamin E (antioksidan) ve kalsiyum absorpsiyonunu artıran ve geç yaşlarda kan basıncını düşürücü etkilere sahip vitamin D3 içerir. Eczanenizden baobab yağı isteyerek şampuanlarınızın içine dökebilir veya bu ürünü içeren şampuan ve doğal serumları temin edebilirsiniz.

 

  • Yasemin (Jasminum officinale) elde edilen aromatik yağ çatlakları azaltır, kırışıklıkları gidererek ve yatıştırarak yaşlanan cildi iyileştir. Kaliteli parfüm oluşturmaya katkı sağlayan uçucu yağ özelliklerinden dolayı parfüm endüstrisinde oldukça kullanılmaktadır. Hindistan’ın bazı bölgelerinde romantizmin kokusunu yaymak için yeni evli çiftlerin yatak odalarını yasemin çiçekleri ile süslerler. Yaseminleri koklamanın veya aromaterapi masajında kullanmanın ruh halini iyileştirdiğini biliyoruz. Ayrıca romantik ve olumlu duyguların yanı sıra enerjiyi de artırdığı bilinmektedir. Yatağınıza girmeden önce boynunuza biraz yasemin yağ sürmeyi deneyin. Vücut ısınız kokuyu artıracaktır. Ya da odanızda bulunan bir difüzöre birkaç damla ekleyebilirsiniz.

 

 Her yaşta kadının problemi olarak gözüken varisler için de temel ve basit bir formül önerelim: 

  • Lavanta yağı 15 damla
  • Ardıç yağı 11 damla
  • Selvi yağı 9 damla
  • Sarıkantoron yağı 25 ml
  • Ayçiçek yağı 25 ml

 

Nasıl Uygulanır?  

Günümüz kadınların bedensel işi ne kadar azalmış gibi gözükse de harekete bağlı yetersizlik bedenin postürünü doğru koruyamama hali sebebiyle oluşan varis tedavisi için ev ortamında kolaylıkla uygulanabilecek bir formüldür. Yukarıdaki formülde verilen içerik günde 2 defa haricen (varisli cilde) uygulanır. Lütfen koyu renkli bir şişede 6 ay geçmeden tüketmeye önem gösteriniz. 

Özellikle belirtmek isterim ki uzman eczacınız aksini belirtmedikçe hiçbir uçucu yağ dahilen (yutularak, içilerek) kullanılmaz. Evde oluşabilecek kazalara karşı uyarmak için uçucu yağları çocuklarınızın erişebileceği alandan uzak tutmanızı tavsiye ederim.

Fitoterapi alanı uçsuz bucaksız bir alan gibi gözükse de var olan kocakarı adıyla anılan kadim analarımızın metotları gün geçtikçe unutulmaktadır. Halk tıbbı kuşaktan kuşağa aktarılan inançlar, değerler ve toplumun sahip olduğu kültürün bir dışa vurumu olarak değerlendirilmeli mutlaka sözlü aktarımın yanı sıra yazılı metine geçmelidir. Bu tedavilerin tek amacının bedeni tedavi etmek olmadığı, aynı zamanda ruhun da iyileştirilmeye çalışılması anlayışı unutulmamalı. Tedavinin ruhla başladığı göz ardı etmememiz gereken bir durumdur. 

LÜTFEN hamileyseniz, emziriyorsanız veya şiddetli alerjik reaksiyon öykünüz varsa, herhangi bir uçucu yağı kullanmadan önce mutlaka eczacınıza danışın.

4 Yorum
  1. Çok yararlı,faydalı bilgilerdi.Emeğinize sağlık olsun. Çok teşekkür ederiz.Lâkin sormak istediğim birkaç sorum olacak.Bu uçucu yağları herhangi bir aktaran da temin edebilir miyiz.? Kullanırken kremlerle birlikte mi kullanmak gerekiyor? Ve son olarakta kozmetik ürünleri satan piyasalarda cilt ve vücut
    bakımı için kullanılan doğal ve helal sertifikalı kozmetik ürünler var mıdır?

    1. Uçucu yağları eczaneden güvenle temin edebilirsiniz.
      Yağlar tek olarak da karışım olarak da kullanabilir. Başka kremlerle birlikte kullanmak isterseniz kremin içeriğini göstererek, etkileşimi ile ilgili eczacınıza danışmanız cilt sağlığınız açısından daha uygun olacaktır.
      Kozmetik ürünler için TSE’nin helal sertifikası çalışması mevcut. Ancak henüz çok yaygınlaşmış değil. Sertifikası olmayan ürünler hakkında içeriğini eczacınıza danışarak helalliği ve doğallık riskleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

      İlginize teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.💐

Cevap Yaz

Tüm alanları doldurunuz