4 Kasım 2024 / 2 Cemaziyel Evvel 1446

Zaman Baskısından Kurtulma Yolları

Yetersizliğinden yakındığımız, çoğu zaman hakkıyla kullanamadığımız ve boşa harcadığımız en kısıtlı kaynaktır “zaman”. Onu biriktiremeyiz, saklayamayız, kaybettiğimizde ise geri kazanamayız.

Çoğumuz bu kaynağı iyi yönetemediğimizde stres ve baskı hissederiz. Trafik, televizyon, faydasız konuşmalar, düzensizlik ve rahata düşkünlük gibi nedenlerle geç kalan, vaktini yetiştiremeyen bizler sürekli zamanı suçlarız. Oysa bizi geliştiren, büyüten zaman değil, kendi emek ve çalışmalarımızdır. Necip Fazıl’ın da dediği gibi “zaman insanı değil, armutları olgunlaştırır”. Bu sebeple birçok yaşını almış ancak bir türlü büyüyememiş onlarca insan vardır. Arzuları tatmin edilmediğinde öfkelenen, sürekli beklenti içinde olan… Ve genelde hayatlarında sürekli sorun yaşayıp mutluluğu bulamayanlar işte bu insanlardır. Zamanı iyi kullanamayanlar…

Endişe ve baskıdan uzak, anlamlı bir yaşam için şart olan zaman yönetimi konusunda yapılabilecekleri maddeler halinde ele almaya çalışalım:

– Uyku, yemek, temizlik, ibadet, ulaşım gibi temel ihtiyaçlar dışında kalan zaman diliminde neler yapacağınızı planlayın.

– Amaç ve önceliklerinizi iyi belirleyin.

– Erken yatıp erken kalkın. Atalarımızın da dediği gibi “Erken kalkan yol alır”. Günün erken vaktinde zihin açık ve dinçtir. Sahip olunan zaman çok daha verimli kullanılabilir.

– Not alın. Her şeyi aklınızda tutamayabilirsiniz. Unutmamak için küçük notlar almak faydalı olacaktır.

-Yapamayacağınız hedeflerden uzak durun. Çünkü gerçeklikten uzak hedefler kısa sürede hayal kırıklığına neden olur. Günlük hedeflerle başlayıp aşamalı bir şekilde haftalık, aylık ve yıllık olarak amaçlar genişletilebilir. Plansız yaşayan biri için uzun vadeli hedefler zorlayıcı olabilir. Bu yüzden kademeli ilerlemek daha kolaydır.

– Herkesin daha verimli olduğu saatler vardır. Bu zaman dilimini belirleyerek önemli işlerinizi bu süreçte yapmaya gayret edin.

– Yapacağınız görevleri gözünüzde büyütmeyin.

– Size en çok vakit kaybettiren TV, internet, bilgisayar oyunu gibi faydasız eylemleri mümkün mertebe azaltmaya çalışın. Hatta zamanla bunları hayatınızdan çıkarın.

– Başladığınız işi ertelemeden bitirin. Ertelenen görevler gözünüzde büyür.

– Size ağır gelen işleri önce yapıp, kolay olanları sonraya bırakın.

– Tek bir zaman diliminde birkaç işi aynı anda yapabilirsiniz. Ütü yaparken TV izlemek veya telefonla konuşurken yemek yapmak gibi.

– Düzenli ve kararlı olun. Dağınıklık zihni yorar, kafa karıştırır. Kararsızlık ise dakikaların hatta saatlerin karar verme sürecinde boşa harcanmasına neden olur.

Unutmayalım zaman konusunda her birey eşittir. Hepimiz bir günde yirmi dört saate sahibiz. Bu sürenin nasıl değerlendirileceği ise bizlerin denetim farklılıklarına bağlıdır ve zaman farkındalıkla değerlendirildiğinde anlam kazanır.

Psk. Şerife Zehra Yiğit