26 Nisan 2026 / 9 Zilkade 1447

Brüksel Lahanası Salatası

Tuba Aytekin

C vitamini, lif ve güçlü antioksidanlar açısından oldukça zengin olması sebebiyle kış aylarında bağışıklığı destekleyen gerçek bir süper sebze olan Brüksel lahanası ile aramızdaki muhtemel buzları eritecek bir tarif hazırladım sizler için. Haşlamadan, pişirmeden, ağır koku oluşmadan sadece çiğ olarak hazırlayacağımız bu ferahlatıcı ve doyurucu salata tarifi ile hem damağınızı şımartmak hem de sağlığınızı desteklemek istedim. Tam mevsiminde türlü malzemeler ve ballı hardallı sos sayesinde bu salata tüm ön yargılarınızı yıkacak hatta misafir sofralarında bile yerini alacak diye düşünüyorum.

MALZEMELER

  • Yarım kilo brüksel lahanası
  • 1 çorba kasesi roka
  • 1 elma
  • 1 çay bardağı nar tanesi
  • 1 çay bardağı ceviz
  • Yarım çay bardağı kuru üzüm
  • Yarım kase ince dilim veya rende eski kaşar peyniri

Sos için:

  • 1 küçük çay bardağı zeytinyağı
  • 1 limonun suyu 
  • 1 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı bal ( isteğe göre 2 kaşık olabilir)
  • 1 tatlı kaşığı hardallı sos
  • Çankırı kaya tuzu, karabiber

HAZIRLANIŞI

  • Brüksel lahanalarını yıkadıktan sonra varsa solmuş yapraklarını ayıklıyoruz ve saplarının fazla kısımlarını kesiyoruz
  • Mutfak robotu varsa mutlaka en ince ayarda dilimleyin. Robotta dilme imkanı yoksa biraz zahmetli de olsa tek tek bir dilim rende ile dilimlemelisiniz.
  • Güzel bir kaseye aldığımız dilim brüksel lahanaları için şimdi evvela sosu hazırlayalım
  • Tüm malzemeleri karıştırıp brüksel lahanasının üstüne döküyoruz ve ellerimizle biraz sıkarak yoğuruyoruz ki lahanaların diriliği gitsin.
  • Rokayı irice doğrayıp salatanın üstüne bir köşeye diziyoruz.
  • Yanına da içi temizlenmiş ve küp küp doğranmış elmayı diziyoruz.
  • Doğanmış cevizi, kuru üzümü, nar tanelerini ve peyniri de yan yana kaseyi dolduracak şekilde diziyoruz.
  • Hemen tüketilecekse salatayı karıştırıp servis edebilirsiniz. Daha sonra tüketilecekse bu şekilde üstüne streç folyo ile kaplayıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun!

ALTERNATİFLERİ

  • Bu salataya roka yerine taze ıspanak veya kara lahana da katabilirsiniz. Kara lahana katılacaksa brüksel lahanası ile birlikte sos ile biraz ovmalısınız.
  • Kuru üzüm yerine hurma, kayısı, turna yemişi gibi başka kuru meyveler de kullanabilirsiniz.
  • Eski kaşar yerine taze kaşar veya isteğinize göre tulum peyniri de katabilirsiniz.
  • Narın çıtırlığı bu salataya çok yakışsa da bunun yerine veya ek olarak fileto doğranmış portakal dilimleri de katabilirsiniz.
  • Brüksel lahanası biraz gaz ve şişkinlik yapabilir. Bunu dengelemek için yarım taze rezeneyi de aynı Brüksel lahanası gibi ince dilim rendeleyip ekleyebilirsiniz. Bu durumda mutlaka portakal eklemenizi tavsiye ederim. Tat uyumu çok güzeldir. Afiyet olsun!

Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

Tüm alanları doldurunuz