22 Ocak 2025 / 22 Recep 1446

Diş Kirası

Misafirperverlik dersleri veren bir üniversite gibidir Anadolu coğrafyası. Allah tarafından gönderildiğinin bilincinde olarak bir sanata çevirmiştir adeta misafire ikramı. Öyle çok çeşitleri ,imkanları yoktu belki de. Ama sıcacık yürekleri ile elde olan ne varsa sunardı misafirine. Yeri gelir ben yeni yedim der aç kalırdı ama bellide etmezdi. Öyle ya ‘’misafir Allah’ın ikramıydı’’ onlara.

Peygamber Efendimiz sav bir hadisi şerifinde ne buyurmuştu;’’ Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin’’(1).Bundan dolayı olsa gerek her müslüman çok değer vermiştir misafirlerine. Yine birçok hadisi şerifte vurgulanmıştır yemek yedirmek ve ikramda bulunmanın ne kadar faziletli olduğu.

İçinde bulunduğumuz şu mübarek üç aylarda bu ikramlar daha bir anlamlı ve değerli bizler için.
Konuyla ilgili bir hadisi şerifinde peygamber efendimiz sav buyurmuşlardır ki; “Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.” (2)
Yine Hocamız cennetmekân Mehmet Zahid Kotku rh.a  bir sözünü de yeri geldiği için paylaşmak isterim. ”Bu ziyafet ve ziyaretler olmasa elimizde sevap kazanacak neyimiz var?” diye söylemişti.(3)

İşte tüm bu müjdelerden olsa gerek, ramazan ayında, Osmanlı Saray mutfaklarında daha bir hummalı bir çalışma başlardı.
‘’Ramazan gelince padişahların, paşaların, sadrazamların konaklarının kapısını açıp da civardan, hanlardan, mahallelerden insan toplayarak “Buyurun bize.” diye onlara evlerinde, konaklarında ziyafet vermelerinin sebebini şimdi daha iyi anlıyoruz. Bir de mübarekler diş kirası verirlermiş; zarif insanlar, latif insanlar.

Diş kirası ne demek?

İftar ettirdikleri insana bahşiş veriyor.

Neden?

“Zahmet ettiniz, geldiniz, burada yemek yediniz, dişiniz yoruldu buyurun diş kirası!” diye bir de böyle şakası, latifesi var.(4)

Bizlerde inşallah şimdiden bu güzel aylarda niyetimizi alalım, Ramazan öncesi evimizde vereceğimiz iftarlar için ‘’Diş kirası’’ olacak küçük hediyelerimizi hazırlayalım. Bu güzel Osmanlı geleneğini hem çocuklarımıza, hem misafirlerimize hediyeleri verirken anlatalım ve bu güzel geleneğin devamına vesile olalım.

Hem Peygamber Efendimiz sav;‘’Birbirinize hediye verin. Zira hediye dostluğu arttırır ve gıllı gişi giderir’’ diye buyurmuştur bir hadisi şeriflerinde.

Güzel dostluklara vesile olsun bu Ramazan ve hoş muhabbetli iftar sofralarınız olsun. Yazımızı gelin bir peygamber duası ile bitirelim.

“Evinizde hep oruçlular iftar etsin, yemeğinizi iyiler yesin, melekler de duacınız olsun.” (5)

 

1* Buhârî, Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî, İbni Mâce
2* Tirmizî, Nesâî, İbni Mâce
3* 10.02.1995 Cuma sohbeti M.Es’ad Coşan(rh.a)
4*10.02.1995 Cuma sohbeti M.Es’ad Coşan(rh.a)
5*Ebû Dâvûd, İbni Mâce.