10 Aralık 2024 / 8 Cemaziye Ahir 1446

Editörden

Allah’ın güzel aylarından Safer ve Rebi’ul-evvel aylarında paylaşmak üzere bu sayımızda “Kişisel Gelişim” konusunu seçtik.

TDK’da gelişim için ilerleme, inkişaf, tekâmül; tekâmül için ise olgunluk, olgunlaşma açıklaması yer alır. Kişinin kendini tanıması, Yunus Emre’nin de

“ İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir.”

sözleriyle ifade ettiği, kişinin kendini bilmesiyle başlayan ve hayat boyu devam edecek bir süreçten bahsediyoruz. Hayat boyu hedeflere ulaşma gayretinde olmak gereğini unutmadan tabi.

Ne güzel söylemiştir Sezai Karakoç: “Geceye yenilmeyen her insana, ödül olarak bir sabah, bir gündüz ve bir güneş vardır.” Hedefe ulaşmak bazen kolay bazen de zahmetli olabilir. Zahmette rahmet var düşüncesiyle sabrı kuşanıp sonuca teslim olmak ve yeni hedeflerle yeniden yola koyulmak gelişimimiz için olması gerekendir.

Halk içre bir âyineyim, herkes bakar bir an görür,

Her ne görür kendi yüzün ger yahşi ger yaman görür

Öylesine temiz bir aynayım ki, halk bakınca bende kendisini görür, ister güzel, ister çirkin, gördüğü kendisidir, der Niyâzî-i Mısrî.

Hiç tanımadığı huyunu suyunu bilmediği bir kimse ile uzun bir yola çıkılır mı dersiniz? Oysa hepimiz bitmeyecekmiş gibi davranıyor olsak da ne kadar süreceğini bilmediğimiz bir yolculuğun içinde etrafımızda bize de böyle ayna olacak dostlar, salih kullar, güzel insanlar olması gelişip tekâmüle erebilmemiz için önemli olsa gerek. Kendini tanımadan çıkılan yolculukta kim bilir ne kadar keşkeler olacaktır!

Daima kendimizle yaptığımız yarışta daha iyiye doğru gayret gösterdikçe kendimizi keşfedip kişisel olarak gelişimimizi fark edeceğiz. Gelişimimize olumsuz etkisi olacak durum ve olaylardan kendimizi koruma veya olumlu gelişimler adına yardımcı eğitimler almak artık çok kolay. Mesela aşırı stres bize zarar veren bir durumdur. Stresle baş edebilmede danışabileceğimiz kimseler, erişebileceğimiz bilgi kaynakları çok uzakta değiller. Yeter ki isteyelim. Bu istek ve gayret bizi, daha mutlu, huzurlu, çalışkan ve özgüven sahibi kılacak, bu gelişimi kendi dışımızdaki her yaratılmış için de kullandığımızda ise hayatımız daha bir anlam kazanacaktır. Anlam katmak deyince sosyal medyada sizlerle paylaştığımız ve “anlam”ı keşfetmemize yardım edecek süreci anlatan Victor E. Frankl’ın, “İnsanı insan yapan nedir?” sorusuna da yanıt vermeye çalıştığı İnsanın Anlam Arayışı adlı eser kim bilir neler katmıştır bizlere.

Fiziksel, ruhsal ve sosyal iyilik hali içinde hayatın anlamını, varoluş amacını bilen ve o bilginin gereğini yapabilme gayretini gösterebilenlerden olmak temennileriyle…