4 Kasım 2024 / 2 Cemaziyel Evvel 1446

Mimari Dekorasyon Rehberi: Farklı Yaklaşımlar ve İlham Kaynakları

Hafize Teker Berktaş (Mimar)

Modern Ev Dekorasyonu

Geniş sınırlara sahip, özgür bir dekorasyon tarzı olarak kendisinden önceki tarzların tam karşısında yer alan modern ev dekorasyonu, 20. yüzyıl ortalarından itibaren bilinirliğini artırmıştır.

Temiz çizgiler, ferah mekanlar ve pratik kullanımın öncelikli olduğu modern tarzın temel amacı gereksiz detaylardan kaçınarak, mekanı açık, düzenli ve huzurlu bir atmosfere dönüştürmektir.

Mobilyalar

Genellikle temiz hatlara sahip olan mobilyaların, dış görünüşü kadar -tarzın asıl amaçlarından biri olan- fonksiyonelliği de dikkate alınır.  Mobilya seçerken sade ama aynı zamanda da kaliteli bir görünüm amaçlanır.

  • Minimalist Tasarımlar: Karmaşık detaylardan kaçınılarak, temiz çizgiler ve basit formlar tercih edilir.
  • İşlevsellik: Genel görünümde göz yoran detaylardan kaçınılması nedeniyle, kullanılan mobilyaların farklı işlevlere de hizmet etmesi önemsenir. Örneğin gizli depolama alanlarına sahip mobilyaları bu kategoride değerlendirebiliriz.
  • Doğal Malzemeler: Ahşap, metal ve cam gibi malzemeler modern tarz için vazgeçilmezdir. Bu sayede mekana doğal bir dokunuş katarak sıcak ve davetkar bir atmosfer oluşturulur.
  • Geometrik Şekiller: Kare, dikdörtgen ve daire gibi formlar sıkça kullanılır.
  • Kaliteli Malzemeler: Hassas bir şekilde çalışılan detaylar ve kaliteli malzeme kullanımı, sade ve şık bir görünümü destekler.

Renkler ve Desenler

Modern ev dekorasyonunda renkler ve desenlerin kullanımı dengeli ve estetik bir görünüm elde edilmesi amacıyla önemlidir. Bunun için genellikle sakin-nötr tonlar, temiz çizgiler ve sade formlar tercih edilir.

  • Sakin-Nötr Renkler: Beyaz, gri ve siyah gibi temel renkler mekana sakinlik ve zariflik katmak için ön planda tutulur. Zaman zaman mekana canlılık ve karakteristik bir görünüm katmak amacıyla, aksesuar seçiminde ya da odanın ufak bir kısmında farklı bir renk kullanılır.
  • Minimal Desenler: Genellikle basit geometrik şekiller ve düz çizgiler kullanılarak mekanın sade ve modern görünüşünü bozmamaya dikkat edilir. Karmaşık desen ve modellerden kaçınılır.

Halı ve Perde

Mekanın tasarım anlayışına sadık kalacak şekilde kişisel bir dokunuş katmanın en etkili yollarından olan halı ve perde seçimi, tasarım açısından önemlidir.

  • Halı: Beyaz, gri, krem gibi nötr tonlar ve düz renkler, çok karmaşık olmayan desenlerle birlikte tercih edilir. Düz çizgiler, noktalar, kare, dikdörtgen temel şekillerle birlikte modern bir görünüm elde edilir.
  • Perde: Ortam ile bütünlük sağlaması açısından sade renkler ve düz tasarımlar tercih edilir. Saten, keten ya da pamuk gibi doğal ve yumuşak dokulu kumaşlar, çok fazla detaya sahip olmadan, mümkünse en yalın hali ile kullanılmalıdır. Doğal ışığın, yansımaların ve ferah görünümün önemli olduğu bu tarzda, kullanılan perdelerin hafif ve sade olması buna olanak sağlaması açısından önemlidir.

Aksesuar

Aksesuar kullanımında ölçülü ve minimalist bir yaklaşımı terk etmeden kişisel dokunuşlarda bulunmak mümkündür. Sadeliğin ve işlevselliğin ön planda tutulmasıyla birlikte, modern mimarinin genel bir özelliği olarak doğal malzemeler ve sade renkler tercih edilir.

Simetri

Geleneksel tarzlarda kullanılan simetri yerine, daha özgür ve özgün olmak adına asimetriye yer verilir.

Sakin renkler, temiz çizgiler ve işlevselliğin ön planda tutulduğu modern tasarımla modern, ferah, özgün ve huzurlu bir atmosfer oluşturabilirsiniz.

Diğer tarzları gelecek sayılarımızda incelemeye devam edeceğiz. 

 

Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

Tüm alanları doldurunuz