22 Ocak 2025 / 22 Recep 1446

Avusturalya (1. Bölüm)

Edibe Boz – 

Bu ayki rotamız Türkiye’den yola çıktığınızda zaman-mekân mefhumunu kaybedeceğiniz, vardığınızda tarihleri karıştıracağınız, dünyanın belki en rahat, en geniş, en güzel ülkelerinden biri olan  ada ülkesi Avusturalya’ya…

Tarihi (Aborjinlerden sonra) oldukça güncel olan, uçsuz bucaksız çölleri, kıyı şeridi boyunca uzanan derin ormanları ve mercan resifleriyle doğaseverlerin gezi rotalarını süsleyen kıta devleti Avusturalya’dayız.

Kocaman bir kıtadan bahsediyoruz. Bu nedenle gezi planımızı hazırlarken önceliklerimizi çok iyi belirlememiz gerekiyor. Şimdi gelin hep birlikte daha yakından tanıyalım bu güzel ülkeyi.

Avusturalya denince hemen herkesin aklına ilk olarak meşhur Sydney Opera binası gelecektir.

Aslına bakarsanız burası Avusturalya için doğru bir başlangıç noktası olabilir.  Çünkü İngilizler tarafından gönderilen koloniler -Avrupalı birkaç kâşif’in Yeni Holland olarak adlandırdıkları yere gelişlerinden sonra- Hindistan yerine yanlışlıkla Avusturalya Sydney Limanı’na geliyorlar. Burası şu anda opera binasının bulunduğu yer. Sonrasında altın madenleriyle, küçük ve büyükbaş hayvanlarıyla Avustralya’nın zenginliklerinin ele geçirilme süreci başlıyor.

ULAŞIM ve VİZE

Avusturalya, Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus’un arasında yer alır ve hiçbir ülkeyle kara sınırı yoktur, yani ülkeye ulaşması biraz zorlu.

Avusturalya, Türk vatandaşlarından vize isteyen ülkelerden. Vize işlemlerinin süreci kişiye, zamana göre değişiklik gösterebiliyor. Bunu göz önünde bulundurarak vize başvuru ve onay sürecine geniş zaman tanımak mantıklı olabilir. (İstanbul-Şişli’de bulunan konsolosluktan başvuru yapabilirsiniz.)

Ulaşım konusunda çeşitlilikler mevcut. Türkiye’den farklı hava yolları ile Avusturalya’ya ulaşabilirsiniz. 17 saat (ve belki üzeri) bir uçuştan bahsettiğimiz için genellikle aktarmalı uçuşlar oluyor tabii. İstanbul’dan veya Ankara’dan bilet aldığınız hava yoluna bağlı çeşitli aktarmalar ile büyük şehirlerinden olan Adelaide, Brisbane, Melbourne, Perth veya Sydney’e varabilirsiniz.

Ülke içerisinde ulaşım konusuna gelince seyahat rotanıza bağlı bazı bölgeler ya da şehirler arasını uçak ile gitmek, şehir içerisinde toplu taşıma kullanmak mantıklı olacaktır. Yüz ölçümü çok geniş bir ülkeden bahsettiğimiz için bazı şehirler arası uçakla bile 4-5 saati bulabiliyor. Gezmek istediğiniz yerler şehir içerisinde ise toplu taşımadan rahatlıkla faydalanabilir, ferah bir şekilde yolculuk yapabilirsiniz. Fakat doğal güzelliklere de vakit ayırmak isterseniz en mantıklı ulaşım şekli araç kiralamak olabilir. Havaalanlarından veya şehir merkezlerinden rahatlıkla bütçenize ve zevkinize göre kiralama yapabilirsiniz.

GENEL BAKIŞ VE KÜLTÜR

Ülkenin resmi dili İngilizcedir fakat %12 oranında yerli diller de konuşulmaktadır, özellikle de iç kısımlarda. Para birimi Avusturalya Doları olan ülkenin başkenti bilinenin aksine en kalabalık ve büyük şehir Sydney değil, Canberra’dır.

Avusturalya’da resmi olarak kabul edilen bir din yoktur ama nüfusun büyük çoğunluğu Hristiyanlardan oluşmaktadır.

Hayvanat bahçeleri dışında kanguru ve koala görebileceğiniz, bahçenize gelip dolaşacak veya aniden yolunuza atlayabilecek tek ülke Avusturalya. Ayrıca dünyanın en zehirli hayvan listesinin de yine birçoğu (kutu denizanası, red-back örümceği vb.) bu çöllerle dolu ülkede bulunuyor.

Avusturalya’da yaşayan insanlar genellikle sıcakkanlı, rahat, iletişime açık ve yardımsever insanlardır. Avusturalya toplumu kurallara fazlasıyla uyan, nazik, saygılı ve İngiliz kökenli bir toplumdur.

Ayrıca sosyal hizmetler ve ulaşım gibi altyapıları fazlasıyla gelişmiştir.

Araba kullanırken veya arabaya binerken dikkat! Sizi şaşırtacak bir diğer özellik de trafik. İngilizlerin 1700’lerin sonunda gelip devletleştirdiği ülkede trafik soldan akıyor.

NE ZAMAN GİTMELİ?

Eğer güney yarım kürede bulunan Avusturalya’ya, kuzey yarım küreden gidecekseniz mevsimlerin ters olduğunu unutmamanız gerekiyor. Yani Türkiye’de yaz yaşanırken Avusturalya’da kış mevsimi hakim. Tabii ki gittiğiniz bölgeye göre hava sıcaklıkları ve mevsimsel farklılıklar yaşanıyor ama ekvatoral iklime sahip bir ülke olduğu için kış şartlarının da çok zorlu olmadığını söylemeliyiz.

Eğer tarih seçerken özel bir sebebiniz yoksa en rahat gezebileceğiniz, çöl sıcaklarından bunalmayacağınız, keskin soğuk gecelere yakalanmayacağınız ilkbahar veya sonbahar ayları bu eşsiz güzellikteki ülkeyi dolaşmak için tercih edilebilecek en makul zamanlar.

NE YEMELİ?

1700’lerin sonlarında İngilizler tarafından yanlışlıkla keşfedilip kurulan bir ülke olduğunu daha önce söylemiştik. Bu sebeple kendilerine has ve köklü bir yemek kültürleri yok fakat pek çok farklı bölgeden göç alan bu ada ülkesinde, kozmopolit bir yemek kültürüyle karşılaşacağınızı söyleyebiliriz.

Uçsuz bucaksız yeşil alanlara, geniş ve ferah yerleşim yerlerine sahip oldukları için en sevdikleri yeme aktivitelerinin başında barbekü (BBQ) geliyor. Uzun sahil şeritleriyle ünlü bu ülkenin ana besin kaynaklarının başında tabii ki deniz ürünleri yer alıyor. En sevilen balık türü ise somon.

Bulunduğu konum ve iklim şartları sebebiyle burada yetişen çeşitli tropikal meyvelerin yanı sıra Avusturalyalılara has yiyeceklerden bahsetmek gerekirse:

  • Pavlova: Avusturalya’nın ve belki artık dünyanın en meşhur tatlılarından, krema ve meyve ile hazırlanmış bir tür kek. Bizim pastanelerde satılan bezelere benzer bir dış kaplaması var.
  • Barramundi: Avusturalya’ya has bir balık. Sos ve biberle hazırlanan lezzetli bir sazan balığı.
  • Meat Pie (Etli Turta): Alışık olduğumuz turtaların aksine tuzlu hatta et ile hazırlanmış, bir tür böreği andıran lezzetli bir aperitif.
  • Timsah Eti: Aborjin mutfak kültüründen gelen, ızgarada pişirilerek tüketilen, alışık olmadığımız bir yemek.
  • Lamington: Şehir merkezlerinde her köşe başında bulunabilecek kafelerde denenebilecek, ülkenin meşhur hindistan cevizli ve çikolatalı keklerinden.
  • Kanguru Eti: Avusturalya’da en çok bulunan hayvan etlerinden.
  • Macadamia: Avusturalya’ya has bir fındık türü. Çok yağlı olan bu kuru yemişi tek başına yemek biraz ağır gelebilir. O sebeple kurabiyelerin içinde denemek daha mantıklı bir çözüm olabilir.
  • Vegemite: Bizim bildiğimiz fıstık ezmesi benzeri bir tür kahvaltılık. Avusturalyalıların kızarmış ekmeğe sürerek her öğünde severek tükettikleri vegemite, aslında tuzlu bir tada sahip, aman dikkat! 🙂
  • Dampers: Yemeğin yanında gelen geleneksel bir Avusturalya ekmeği.

Bu yerel yiyeceklerin dışında, ülkede kozmopolit bir yeme kültürü olduğundan bahsetmiştik. Yani damak tadınıza uygun olarak her millette ait yiyeceği ve restoranı bulmakta zorlanmayacağınızı söyleyebiliriz.

 NE ALMALI?

Alışveriş yapmak için şehir merkezlerinde güzel ve kaliteli, birinci sınıf alışveriş merkezleri bulmak çok kolay.

Avusturalya’ya özgü alabileceklerinizin başında kanguru, koala, tazmanya gibi bölgeye özgü hayvanların bibloları, anahtarlıkları, kalemleri vb. geliyor.

Bumerang, didgeridoo (Aborjin çalgısı) veya kanguru derisinden yapılma giysiler yine güzel ve yerel hediye alternatifleri olabilir.

Avustralya’da, özellikle yüklü miktardaki alışverişlerinizde, gümrüksüz alışveriş yapabilirsiniz. Tabii, yanınızda pasaportunuzu taşımak ve yapılan paketleri gümrükten çıkana kadar açmamak şartıyla.

NEREDE KALMALI? NE KADAR KALMALI?

Avusturalya’nın en büyük kıta devleti olduğunu daha önce belirtmiştik. Bu sebeple ülkenin tamamını tek seferde layıkıyla gezebilmek zorlayıcı olacaktır. Bu durumda geziyi önceliklerinize göre şekillendirmek en doğru seçenek oluyor.

Buraya gelmenin ve saat farkından dolayı (Türkiye ile ortalama 7-8 saat) kendinize gelmenin (jet-lag) 1-2 gün alacağını düşünürsek güzel ve hızlı bir gezi, minimum 2 hafta olmalı. Böylelikle büyük şehirleri (Sydney, Melbourne ve Brisbane) rahatlıkla gezebilir hatta araya bir iki doğa gezisi de sıkıştırabilirsiniz. Eğer “Buraya kadar gelmişken dalış yapayım.”, “Yakınlarda bulunan Tazmanya Adası’nı da ziyaret edeyim.” ya da “Yeni Zelanda’ya da bir uğrayayım.” derseniz bu süreyi uzatmanız gerekecektir.

Avusturalya konaklama konusunda sıkıntı yaşayacağınız bir yer değil. Kalacağınız bölgeye ve planlarınıza bağlı olarak bol bol yer alternatifi mevcut. Şehir merkezinde her bütçe ve zevke uygun otellerden, ev ve oda kiralamaya kadar seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Avusturalya’da değerlendirilebilecek diğer konaklama çeşitleri:

  • Aile yanı konaklama: Özellikle dil eğitimi için gelen öğrencilere iyi bir alternatif olabilir.
  • Paylaşımlı ev/oda: Öğrenci evi mantığında yerler. Yine öğrenciler veya yalnız seyahat edenler için güzel bir alternatif olabilir.
  • Stüdyo daireler: Kendinize özel bir alanda kalmak isterseniz kendi özel mini mutfağınızın da olacağı bu daireleri tercih edebilirsiniz.
  • Apartman daireleri ve müstakil evler: Daha uzun süreli konaklamalarda rahat etmek adına tercih edilebilir
  • Hosteller: Otellere göre daha uygun fiyatlı konaklama imkanı bulabilirsiniz.
  • Karavanlar: Doğa tatili ön planda olacaksa geniş yolları, karavan parkları ile alışılmadık bir deneyim yaşayabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Yorum

Cevap Yaz

Tüm alanları doldurunuz