9 Aralık 2024 / 7 Cemaziye Ahir 1446

Detaylarla Ev Tadilatı

Necibe Soylu (İç Mimar) –

Tavan Kaplamaları ve Aydınlatmalar

Tavan dekorasyonunda kartonpiyer, duvar kağıdı, metal, ahşap, taş, tuğla kaplamalar, aydınlatmalar gibi çeşitli alternatifler kullanılır. İç mekanın ambiyansını etkileyen ışıklandırma seçenekleri tavanlara estetik bir görünüm kazandırır. Tavanlarınızı, mekanınızın dekorasyonu ile uyumlu bir şekilde tasarlayarak yaşam alanınızda bütünlük elde edebilirsiniz.

  • Tavan dekorasyonu modelleri arasında en sık kullanılanlardan biri kartonpiyerlerdir. Tavan ile duvar arasındaki köşelerde kullanılan kartonpiyerler, ister klasik, ister modern tarzda olsun her türlü dekorasyon stiline uyum sağlayabilir. Kolay uygulanabilir, ekonomik bir seçenektir.
  • Duvar kağıtlarını evlerin duvarlarında görmeye alışkınız. Ancak duvar kağıtları birçok alanda kullanılabilen, ortamın atmosferini değiştirebilecek malzemelerdir. Duvar kağıtlarının renk ve desen bakımından oldukça fazla çeşidi bulunmaktadır. Sade ve ferah tasarımlı bir mekanda tavana desenli veya koyu renkte bir duvar kağıdı yaptırarak odaya hareket katabilirsiniz.
  • Ahşap bulunduğu ortama sıcak ve doğal bir atmosfer katar. Tavan yüksekliği ve oda boyutu uygunsa tavanda ahşap kullanımı, kendinizi bir dağ evindeymiş gibi hissetmenizi sağlayacaktır.
  • Gergi tavan çok çeşitli renk ve desenlerde karşımıza çıkarak evinizde oluşturmak istediğiniz ambiyansı yakalamada yardımcı olacaktır. Bulunduğu alana derinlik duygusu katan gergi tavan hem aydınlatma hem de dekoratif amaçla kullanılabilmektedir.
  • Metal tavanlar son yıllarda sıklıkla tercih edilmektedir. Bu tarz tavanlar genellikle yüksek tavanlı evlerde, restoranlarda, ofislerde görülmektedir. Eviniz yüksek tavanlı ise ve modern bir hava katmak istiyorsanız metal tavan uygulaması yaptırabilirsiniz.

 

Aydınlatmalar        

Aydınlatmalar, dekorasyonda göz ardı edilmemesi gereken önemli detaylardır. Doğru seçilmiş, konumlandırılmış aydınlatmalar yaşam alanınızın konforunu arttırır. Ruh hâlinizi ve üretkenliğinizi de olumlu etkiler. Evinizdeki her oda, ihtiyaçlarınızı karşılamak için özenle tasarlanmış bir aydınlatmaya ihtiyaç duyar. Giriş, koridor, mutfak, oturma odası, yatak odası, banyo kendine uygun aydınlatma elemanıyla dekorasyonunuzu tamamlayacaktır.

 

Giriş, portmanto alanında sıklıkla spotlar tercih edilmektedir. Koridoru genel aydınlatma ile aydınlatabilir; vurgu aydınlatma gerektiren alanlarda, yönlü armatürleri tercih edebilirsiniz. Dikkat çekici bir giriş alanı için avize veya sarkıt aydınlatmalar kullanabilirsiniz.

 

Oturma odaları; aileniz ile vakit geçirdiğiniz, televizyon izlediğiniz, dinlendiğiniz  çok fonksiyonlu alanlardır. Evde olduğunuz sürenin büyük bölümünü geçirdiğiniz bu mekanlarda, çeşitli aydınlatma armatürlerine ihtiyaç vardır. Oturma odası için tepeden gelen tek bir aydınlatma göz yorabilir veya yetersiz gelebilir. Bu nedenle ayarlanabilir akıllı aydınlatmalar daha çok tercih edilmektedir. Sohbet sırasında, bir işle uğraşırken parlaklığı arttırabilir; film izlerken parlaklığı azaltarak odanın ambiyansını değiştirebilirsiniz.

 

Mutfak; yemeği hazırlama, pişirme ve servis alanını bir arada bulunduran, birden fazla ışık katmanı gerektiren bir mekandır. Tezgah, evye alanına yakın pencereler tercih ederek doğal ışıktan faydalanabilirsiniz. Yemek yaparken tezgahta rahat çalışabilmek için dolap altı aydınlatmalardan yararlanabilirsiniz. Aydınlatma tercihinizi enerji tasarruflu led ışıklandırmalardan yana tercih edebilirsiniz.

*Mekanın yüksekliği uygunsa yemek masanızın üzerine koyacağınız sarkıt lambalar ortama şık ve modern bir hava katacaktır.

 

Yatak odalarında kullanılan aydınlatmalar; kitap okumaya, dinlenmeye uygun olmalı ve sizi uyku öncesine hazırlamalıdır. Okuma için ayarlanabilir baş ucu lambaları tercih edebilir, komodin üzerine monte edilmiş duvar aydınlatmaları kullanabilirsiniz. Giyinme alanınız için gardrop içine gömme ışıklandırma yaptırabilir veya gardrop yanına lambader koyabilirsiniz.

 

Banyolar, kişisel bakım ihtiyaçlarınızı karşılamanız için önemli alanlardır. Işıklandırma düzeni, banyo boyutuna ve düzenine göre belirlenmeli; ortam ve görev aydınlatmaları bir arada kullanılmalıdır. Ortam aydınlatması olarak kullanılan gömme aydınlatmalar yüksekliği az olan banyolar için ideal bir seçenektir. Aynaların iki tarafını aydınlatan armatürler de günlük yaşantınızda size kolaylık sağlayacaktır.

 

Son olarak;

  • Evinizde doğal ışık alımını en üst düzeye çıkararak ortamın daha ferah olmasını sağlayabilirsiniz. Doğal ışığın odalarınıza maksimum oranda girmesi aydınlatma elemanı ihtiyacını da azalacaktır.
  • Aydınlatma seçerken hangi tür aydınlatmanın hangi amaçla kullanılacağını bilmek doğru tercih yapmanızı sağlayacaktır. Ortam aydınlatması, mekanın genel aydınlatma ihtiyacını karşılar. Görev aydınlatması, ışığı belirli bir çalışma alanına yönlendirmek için kullanılır. Vurgu aydınlatması ise belirli bir noktaya (tablo gibi) dikkat çekmek için kullanılır.
  • Odanın büyüklüğünü göz önünde bulundurarak aydınlatma elemanının tarzını ve konumunu belirlemelisiniz. Büyük odalar, mekanı aydınlatmak için birden fazla ışık kaynağına ihtiyaç duyabilir. Küçük ve dar odalarda dikkatle yerleştirilmiş armatürlerden, gömme aydınlatmalardan faydalanabilirsiniz.
  • Seçtiğiniz aydınlatma elemanlarının kolay temizlenebilir olması da önemlidir. Bu noktada ahşap yerine cam, porselen ya da metal avizeler tercih etmek işinizi kolaylaştıracaktır. Çok küçük parçalı aydınlatma elemanlarının temizlenmesinin vakit alacağını da hatırlatmakta fayda var.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

Tüm alanları doldurunuz