14 Ekim 2024 / 10 Rebiül Ahir 1446

Kişisel Hayat Planı

Psik. Tuba Erdönmez Yıldırım

Gözlerinizi kapatın ve kendinizi daha detaylı olarak nasıl görmek istediğinizi hayal edin. Elinize plan defterinizi alarak bu hayallerinizi yazın. Eğer hayalini kuramıyorsanız kendinizi biraz daha zorlayın. Bu çalışmayı gerekirse 1 hafta 10 güne yayarak kendinizi olumlu hedeflere doğru motive ederek hayırlı niyetler edinin.

Şimdi gelelim bugüne. Yazımıza birkaç alt başlığını vereceğimiz alanda kendimizi gözden geçirelim ve hedeflerimizi belirleyelim. Her başlıkta mümkün olduğunca somut en az 5 hedef edinelim, her bir hedefimizi gerçekleştirdiğimizde yeni hedefimize geçelim.

1) MANEVİ HEDEFLERİM:

Manevi dünyamda neler oluyor? Sahip olduğum güzel huylarımı korumak ve beğenmediğim huylarımı güzelleştirmek için ne yapabilirim?

Örnek hedef davranış: Huylarımı gözden geçirerek güzel olanları tespit ederim. Güzel olmadığını hissettiğim ya da anladığım huylarımı sıralarım. Bu huylarımı üzerinde en az üçer ay çalışarak değiştirebilirim.

2) SAĞLIK HEDEFLERİM:

Şu anki sağlığım nasıl? Bu yılki genel sağlık kontrolümü yaptırdım mı? Genetik olarak yatkın olduğum hastalıklar neler ve yakalanmamak için nasıl önlem alabilirim?

Örnek hedef davranış: Gelecek yıla kadar bütün diş bakımımı tamamlamak. Bunun için ilk randevumu almalıyım ve öncelikle 2 ay içinde dolgularımı halletmeliyim.

Örnek hedef davranış: Ayda 2 kilo vermek. Bunun için diyetisyene gidebilirim, en az bir saat yürüyüş yapabilirim.

Örnek hedef davranış: Ruh ve beden sağlığım için her gün en az 30 dk. yürüyüş yapabilirim.

3) İLMİ HEDEFLERİM:

Dünyevi ve uhrevi ilimlerde seviyemi yükseltmek. Öncelikli ihtiyacımı tespit ederek bu ilmi nereden, kimden ve nasıl alacağımı planlamak. Bununla beraber sahip olduğum ilmimin zekatını veriyor muyum? Vermiyorsam kime, nasıl verebilirim, yazılı ya da sözlü olarak nasıl verici hale gelebilirim?

Örnek hedef davranışlar: Kitap okuma listemdeki ilk 10 kitabı okumak, ajandama okuduğum kitaplarla ilgili fikirlerimi yazmak. Dil öğrenmede seviyemi (somut bir seviye belirleyerek) yükseltmek.

4) KARİYER HEDEFLERİM:

Mesleğim ya da alanımla ilgili bir alanda ilerlemek. İş yerimde bir üst pozisyona geçecekmişim gibi çalışmak.

5) AİLEVİ HEDEFLERİM:

Yeni bir aile kurmak ya da var olan ailemin huzurunu devam ettirmek için nelere dikkat etmeliyim? Eşimle, çocuklarımla diğer aile yakınlarımla ilişkilerimde zarafete, ziyafete ve ziyarete önem veriyor muyum? Hangi bakımlardan ve ailemden kimlere ilgimi nasıl arttırmalıyım? Faydalı olabileceğim ve benim ihmal ettiğim (çekirdek ya da geniş) ailemden biri var mı? 

6) SOSYAL HEDEFLERİM:

Akraba ve komşularımla ilişkilerim nasıl? Ailemin sosyalliği nasıl? Ailece düzenli olarak görüştüğümüz aileler var mı? Sosyal dışa dönük bir aile modeli miyiz? İçe dönük bir aile miyiz? Bu aile modelinde çocuklarımın karakter gelişimi nasıl olacak?

Örnek hedef davranış: En az bir aileyle düzenli görüşmeler yapmak. Bunun için görüşmek istediğim ailelerin listesini çıkarıp ayda 1 kez yemeğe ya da çaya davet edebilirim.

7) EKONOMİK HEDEFLERİM:

Evimin gelir-gider durumu nasıl? Ailemin bütçesine katkıda bulunmak için neler yapabilirim? Gelirimin en az % 10′unu hayra veriyor muyum? %10′unu birikime ayırıyor muyum? Nelerden iktisat edebilirim?

Örnek hedef davranış 1: Gelecek 5 yıl içinde yeni bir ev almak.
Örnek hedef davranış 2: Ayda 1-2 öğrenciye burs vermek
Örnek hedef davranışlar: Gerçekten ihtiyacım olan kıyafet vb. farkında olup ona göre alışveriş yapmak. İsraf yönümüz varsa sahip olduklarımızı da listelendirip ne çok şeyimiz olduğunu kendimize gösterebilir sadece gerekli olanları alınacak listemize yazabiliriz.

Bu hedeflerimizin hepsi nihai hedef olan Allah rızası için ve O’nun rızasına uygun şekilde olduğunda anlam kazanır, güzelleşir. Hem dünyalık hem ahiretlik isteklerimizi kendi kabiliyet, imkan ve gönül isteklerimizi de göz önünde bulundurarak var oluş gayemizi gözeterek en güzel şekilde (ayetlerde övülen ihsan sahibi insan tanımına uygun) yaparsak ve Yaratıcımızın da yardımını dilersek önümüze hayalini bile etmediğimiz fırsatlar, sonuçlar çıkacaktır. Hepimizin bu fırsatları değerlendirecek bir farkındalık halinde olmasını dilerim.

Yıllık hedeflerimizi 3 aylık dönemlere bölüp yılı 4′e yani (4 quarter)- çeyreğe bölebiliriz. Her bir 3 ay bir çeyrek altın gibi olsun. Her bir çeyrek geçtiğinde planlarımızı gözden geçirelim, performansımızı değerlendirelim. Yıl sonunda tam altın değerini elimizde bulundurabilmek için çeyreklerimizi vaktinde almalıyız.

Hayat planı yapmak için mümkünse fax makinası için kulanılan uzun fax kağıtlarından alın ve kağıdı önce yıllara sonra aylara bölün bunun için kalın üçlü renkli boyalı kalemler kullanın. O yılların içerisine yere upuzun serdiğiniz fax kağıdına bizzat basarak ya da yan basarak kendinizi o yıllarda hissedin ve görmek istediğiniz kendinizi oraya yerleştirin.

Daha sonra adım adım küçük aylık hedeflerinize geçin.Ya da büyük boy bir defterin her bir sayfasına bir hedef başlığı koyarak altını aklınıza geldikçe hedef davranışlar ve bunun için yapabileceğinizi somut adımlarınızı yazarak doldurun. Yaptıkça yanına gülen yüz işareti koyarak başarınızı görün.

Sadece hedefleri yazıp bırakmayın, mutlaka 3 aylık değerlendirmelerinizi yapın.

Gerekirse hedefinizle ilgili değişiklikler yapın. Tıkandığınız noktalarla ilgili ya da üstüne gitmek istemediğiniz size zor gelen taraflarla ilgili yardım alıp hayatınızdaki tıkanıklıkları açın. Bu hedeflerle beraber ruh sağlığınızın daha iyiye gittiğini gördüğünüz gibi beden sağlığınızın bile olumlu yönde etkilendiğini göreceksiniz.

Hedeflerinizi belirlerken kendinize olumlu yönlendirme yapın. Mesela çocuklarınızla ilişkinizde değişiklik hedeflerken çocuklara hemen kızmayı değil, sakin ve sabırlı konuşmayı hedefleyin. Sabırlı olun, yapamadığınız hedeften vazgeçmek yerine o hedefi kendinize daha uygun hale getirmeyi deneyin.

Hepinize hedeflerinizi sabırla gerçekleştireceğiniz Rıza-i Bariye uygun hayırlı mutlu ve başarılı bir yıl ve ömür diliyorum.

 

Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

Tüm alanları doldurunuz